USKOK U AKCIJI

Mračni poslovi u Poreznoj i FINA-i: Odavali tajne, otpisivali dugove. I sve to za besplatno ljetovanje i dobar mito!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U srijedu su pala nova uhićenja ljudi za koje se sumnja da su tijekom čak osam godina imali uhodanu šablonu u kojoj je poduzetnik dobivao informacije i usluge i za to debelo nagrađivao

Nakon što su jučer uhitili troje ljudi, među kojima je i djelatnica Porezne uprave, USKOK je objavio priopćenje i dao detalje te naveo da je sve vezano uz sumnju u primanje i davanje mita.

Sve se događalo u razdoblju od čak osam godina, pri čemu je zaposlenica Financijske agencije otkrivala podatke o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba privatniku.

Za to je, kako navodi USKOK, primila najmanje 1.214,41 eura nagrade, ali joj je drugookrivljeni osigurao i besplatno ljetovanje u hotelu.

No, drugookrivljeni je također s djelatnicom Porezne uprave u Područnom uredu u Zagrebu dogovorio da se u jednom postupku ide u korist njegove majke te da joj se ne pokreće proces naplate duga.

“Tako četvrtokrivljena, znajući da majka drugookrivljenog posjeduje inventar jednog dućana te dio kuće na Hvaru, nije poduzimala mjere ovršnog postupka radi naplate duga poreza i doprinosa koji je na dan 1. siječnja 2016. iznosio 159.531,30 kuna, niti je poduzela radnje u cilju utvrđivanja, popisa i prodaje pokretnina odnosno upisa založnog prava na nekretnini na Hvaru. Zbog toga je 11. veljače 2016. dug majke drugookrivljene otpisan jer je nastupila apsolutna zastara, premda je IV. okrivljenica upisom založnog prava na nekretnini mogla osigurati da se glavnica od 57.125,49 kuna naplati i nakon proteka roka zastare”, stoji u priopćenju USKOK-a.

No, ista zaposlenica dostavljala je podatke iz Porezne uprave. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari