PAR TUSIĆA KUNA ŠTETE

Muškarac (34) u Rijeci pronašao bankovnu karticu s PIN-om. Dalje je sve učinio pogrešno

Podsjećamo građane da bankovne kartice s brojem PIN-a nikada ne drže zajedno, kako ne bi bili oštećeni počinjenjem kaznenog djela, priopćili su iz policije.

Podnošenjem kaznene prijave protiv 34-godišnjeg hrvatskog državljanina za počinjenje kaznenog djela računalna prijevara, dovršeno je kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici II. policijske postaje Rijeka.

Riječ je o istraživanju kojim je utvrđeno da je spomenuti osumnjičenik 1. srpnja ove godine u jednoj od podružnica državne bankovne institucije u Rijeci pronašao bankovnu karticu s PIN-om 62-godišnje hrvatske državljanke, no nije je predao službenicima banke da ju vrate vlasnici, već je prisvojio i u sljedeća dva dana s njom podizao novac s bankomata.  Tako je 62-godišnjakinju materijalno oštetio za više od 4800 kuna.

Poradi osnovane sumnje u počinjenje navedene računalne prijevare, 34-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu.

Opisanim događajem još jednom želimo upozoriti građane da bankovne kartice s brojem PIN-a nikada ne drže zajedno u novčaniku ili torbi, priopćili su iz policije.

VIDEO DANA:

Kako bi spriječili moguće krađe i druge oblike zlouporabe kartica, građanima savjetujemo i sljedeće:

Obavezno se potpišite na kartici u prostor koji je za to predviđen,

Čuvajte karticu jednako kao i gotovinu te je nikada ne ostavljajte bez nadzora,

Provjerite da li vam je kartica vraćena nakon plaćanja, kao i potvrdu o plaćanju i plaćeni iznos,

Zapamtite svoj PIN broj – nemojte ga držati zajedno s karticom u novčaniku niti ga zapisivati na karticu,

Ukoliko mijenjate PIN broj izbjegavajte datume rođenja, godišnjice, telefonske brojeve ili slične  kombinacije brojeva – lako se otkriju,

Slijedite upute banke za korištenje bankomata,

Prilikom unosa PIN broja na bankomatu obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu,

Ako  je bankomat zadržao karticu odmah izvijestite banku – budite oprezni s onima koji vam nude pomoć, i to je jedan od načina da netko neovlašteno dođe do vašeg PIN broja, a tako i do vašeg novca,

Prije podizanja novca pažljivo pregledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata – ukoliko primijetite nešto neobično (oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje) nemojte ga koristiti već odmah obavijestite banku,

Budite oprezni prilikom korištenja bankomata na mjestima koja su slabo osvijetljena ili na osami, pogledajte tko se nalazi u vašoj blizini,

Redovito provjeravajte stanje na svom računu,

Ne odgovarajte na upite i ne popunjavajte obrasce koje zaprimate elektronskom poštom u kojima se traže detaljni podaci o kartici, broju i stanju računa – odmah obavijestite banku i policiju na broj 192!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari