JESTE LI IH I VI DOBILI?

Na mobitele Hrvata stižu čudne poruke: Nude poslove za satnicu i do 300 eura!?

Foto: Unsplash

Neobične poruke pristigle su na mobitele dvoje građana ovih dana

U jednoj od njih, poslanoj s broja +1 (343) 493-3984, piše:

“Bok! Tražimo niz pozicija na pola radnog vremena/puno radno vrijeme, budući da su online možete odabrati odakle želite raditi. Mogu li vam ponuditi više informacija?”

U drugoj poruci, poslanoj s broja +44 7739 797535, pak, piše:

“Bok! Ja sam Anđelko iz Hrvatske. Imam ponudu za vas za posao na pola radnog vremena/puno radno vrijeme. Možete zaraditi 100 do 300 eura nadan. Posao je lagan i radi se samo sat vremena na dan. Morate biti stariji od 25 godina. Možete mi odgovoriti (Da) ako ste zainteresirani.”

Policija: Riječ je prvenstveno o internet prevarama

Novinari Net.hr kontaktirali su policiju i upitali jesu li im se građani ovih dana javljali kako bi prijavljivali poruke sličnog sadržaja.

U PU zagrebačkoj kažu da su načini pribavljanja nečijeg telefonskog broja (što ne mora značiti da su automatski prikupljeni i podaci o vlasniku broja), višestruki.

“Od „klika“ na reklamu ili traženja informacija, gdje internetski provideri ili tražilice „pamte“ određene podatke a koji postaju dostupni u kontekstu Vaše e-pošte, ili na neki drugi način koji ne mora imati uvijek svoje protupravno značenje. U pravilu, građani nam se ipak ne javljaju u slučaju kada je riječ uglavnom (samo) o uznemiravanju (slanju poruka kao iz Vaše e-pošte) budući da su i sami svjesni kako se ovo u biti i ne može izbjeći kao takvo”, kažu u PU Zagrebačkoj za Net.hr.

Ipak, dodaju kako pozdravljaju ovakav upit, jer im on – kao i druge slične prijave – mogu pomoći u eventualnom kriminalističkom istraživanju u širem smislu.

“Malobrojne građane koji nam se obrate s povjerenjem – no riječ je prvenstveno o internet prevarama, a ne toliko o uznemiravanju neželjenim pozivima/porukama (što pozdravljamo i potičemo) – upućujemo da ignoriraju takve pozive, odnosno da se obrate njihovom teleoperateru”, kažu u policiji.

Registar ‘Ne zovi’ i druga rješenja

Dodaju i da se ovakvim uznemiravanjima može stati na kraj putem aplikacija https://www.hakom.hr/hr/nezeljene-elektronicke-komunikacije/114 i https://www.hakom.hr/hr/e-registar-ne-zovi/224 te da tražilice poput Googlea sadrže niz uputa kako “blokirati” ovakve neželjene pozive i brojeve. Registar ‘Ne zovi’ propisan je Zakonom o zaštiti potrošača za čije kršenje je nadležan Državni inspektorat.

“Naravno, problem je taj „prvi poziv“ ili „prva poruka“ gdje se nešto nudi i slično, no savjet u policijskom smislu može biti, da cijeneći uznemirenost građana, ako su mišljena da je riječ o protupropisnoj radnji ili ako se javio osjećaj nesigurnosti, uvijek ostaje otvorena mogućnost da se s punim se povjerenjem osobno obratite policijskoj postaji i prijavite slučaj kako bi poduzeli dodatne zakonski propisane radnje prvenstveno iz djelokruga rada policije”, kažu u policiji.

Više savjeta o samozaštitnom ponašanju na internetu možete potražiti i na stranicama policije, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari