OPREZ PJEŠACI

Na Pehlinu pješakinju (49) udario auto, vozač pobjegao s mjesta nesreće

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Analizama prometnih nesreća s pješacima, ističu iz Policijske uprave promorsko-goranske, utvrđeno je da su uz djecu najugroženiji pješaci starije životne dobi. Mogućnost stradavanja je izraženija u zimskom razdoblju kada su dani kraći i loši su vremenski uvjeti

Što se tiče stradanja pješaka u proteklom tjednu, rapska policija kazneno je prijavila 63-godišnjeg hrvatskog državljanina mjerodavnom državnom odvjetništvu za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

“On je u prosincu na obilježenom pješačkom prijelazu u Palitu, upravljajući osobnim vozilom, oborio 70-godišnju pješakinju. Riječ je o hrvatskoj državljanki koja je u nesreći zadobila teške ozljede.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Na području Pehlina u Rijeci 30. prosinca je u prometnoj nesreći teško ozlijeđena 49-godišnja pješakinja.

“Oko 22 sata udarilo ju je osobno vozilo dok se kretala kolnikom te je potom vozač napustio mjesto događaja. Dan kasnije, 48-godišnji vozač se javio policiji te je po završetku kriminalističkog istraživanja također kazneno prijavljen za izazivanje prometne nesreće, a zbog bijega s mjesta događaja je i prekršajno sankcioniran u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

VIDEO DANA:

Ove prometne nesreće pokazuje da su pješaci i dalje jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Analizama je k tome utvrđeno da su osobito ugroženi pješaci starije životne dobi, a mogućnost stradavanja je izraženija u zimskom razdoblju kada su dani kraći i lošiji su vremenski uvjeti.

U cilju smanjenja izazivanja prometnih nesreća s ozlijeđenim ili stradalim osobama, pješacima i vozačima iz PU primorsko-goranske savjetuju:

Savjeti pješacima

-ne krećite se i ne zadržavajte na kolniku,

-kolnik prelazite isključivo na obilježenom pješačkom prijelazu, a krećite se površinom određenom za pješaka,

-na cesti na kojoj ne postoji nogostup krećite se što bliže rubu kolnika,

-na cesti izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika,

-kolnik prelazite pažljivo i najkraćim putem, i to nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način,

-cestu prelazite kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake,

-noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom.

Savjeti vozačima

-pješačkom prijelazu približavajte se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavate pješake, odnosno tako da na vrijeme možete zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz,

-zaustavite vozilo i propustite pješake ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, i kad tek stupaju na kolnik,

-ne parkirajte svoje vozilo na nogostupu, na pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od pet metara od tog prijelaza.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari