VLASNICI DOMA SU POKRADENI

Na širem riječkom području zaprimljeno više dojava o provalama u domove! Policija poziva na oprez

Ilustracija: Riportal - M.L

U slučaju provale pozovite policiju na 192, a predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju počinitelja, savjetuje policija.

Policija je tijekom jučerašnjeg dana zaprimila prijave nekoliko građana koji su oštećeni provalama u njihove stambene objekte na području Bakra, Crikvenice i Kraljevice.

Prema dosad utvrđenom, počinitelji su većinom otuđili razni nakit, ali i neke druge predmete čime su vlasnike  oštetili za više od 65.000 kuna.

U cilju smanjenja mogućnosti počinjenja ove vrste kaznenih djela građanima savjetuju poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite:

zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma

ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata

ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)

ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu

ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama ili telefonskim sekretaricama da ste odsutni

ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni

novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,

zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše  mogli identificirati,

novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima

spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti

ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete

Također, ukoliko ste u stanu zatekli provalnika ne pokušavajte ga sami uhvatiti (možda je i naoružan). Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći ukoliko zapamtite nekoliko podataka kao što su:

osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež…

govor – dijalekt

ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja,

pravac u kojem je pobjegao

Ukoliko provalnika niste zatekli u svom domu pozovite policiju na 192, a predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju počinitelja!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari