Ne vole se vezivati – u peterosatnoj akciji policija zabilježila 86 prekršaja

U jučerašnjoj akciji PU primorsko-goranske provjeravalo se koliko vozača koristi siguronosni pojas.

Od 7 do 12 sati, koliko je akcija trajala, zabilježeno je 86 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, u 82 slučaja kod vozača i suvozača, te u četiri slučaja na stražnjim sjedalima u vozilu. U ova četiri slučaja riječ je o djeci koja su nepropisno prevožena u vozilima, iako je od početka školske godine pojačana kontrola i nadzor svih sudionika u prometu upravo radi veće sigurnosti djece koja sudjeluju u prometu, neovisno o tome da li su pješaci ili putnici u vozilima.

Ova se akcija od 7. do 13 rujna provodi u zemljama Europske unije i na cijelom području Hrvatske, zbog čega će prometna policija nastaviti pojačani nadzor.

Iz PU primorsko goranske poručuju kako je cilj ove akcije upozoriti i osvijestiti vozače koji sjedaju u vozila i sudjeluju u prometu da obvezno koriste sigurnosni pojas, kao i ostali putnici u vozilu. Nužno je i pravilno korištenje dječjih sjedalica. Naime, analizom prometnih nesreća u kojima su stradala djeca utvrđeno je kako djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Nažalost, težini stradavanja pridonosi i nepoštivanje zakonskih odredbi. Često se događa da se djeca prevoze na prednjim sjedalima, bez sigurnosnog pojasa na stražnjim sjedalima, bez dječje sjedalice ili u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari