NEMA ALTERNATIVE: Optuženi roditelji djeteta koje je umrlo zbog odbijanja liječenja zloćudne bolesti

Željeli su alternativne metode liječenja, pa je zbog toga zloćudna bolest uznapredovala i proširila se po svim vitalnim organima te je dijete umrlo 5. rujna 2015

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci izvijestilo je u ponedjeljak kako je podignulo optužnicu protiv 38-godišnjakinje i 41-godišnjaka zbog sumnje da su odbijanjem liječenja devetogodišnjeg sina počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava, zbog čega je dijete umrlo,

Nakon što su liječnici u bolnici u Rijeci dijagnosticirali djetetu bolest, najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinova limfona, roditelji devetogodišnjaka odbili su daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta te ga na vlastiti zahtjev odveli iz bolnice. Učinili su to protivno odredbama Obiteljskog zakona i unatoč višekratnim pokušajima liječnika da ih upoznaju s prirodom bolesti i štetnim posljedicama odbijanja liječenja, utvrdilo je Županijsko državno odvjetništvo.

Zloćudna bolest zbog toga je uznapredovala i proširila se po svim vitalnim organima te je dijete umrlo 5. rujna 2015.

Dječaku, čiji su roditelji rastavljeni i živjeli su u Kostreni i Omišlju na Krku, početkom kolovoza 2015. u Klinici za pedijatriju riječkoga KBC-a dijagnosticiran je ne-Hodgkinov limfom. Roditelji su odbili ostaviti dijete na bolničkom liječenju i mogućnost kemoterapije. Dječakov otac rekao je kako je, umjesto kemoterapije, želio da se dijete liječi alternativnim metodama jer kemoterapija, ustvrdio je, ne liječi, nego ubija. Otac je naveo da je dijete želio liječiti biljnim kapima i tinkturama te antibiotskim kapima na bazi biljaka uz detoksikaciju tijela prirodnim sokovima.

Na Općinskome sudu u Rijeci 13. kolovoza pokrenut je postupak za oduzimanje prava roditeljima da žive s djetetom i odgajaju ga. Protiv roditelja je tada podnesena i kaznena prijava.

Općinskome sudu u Rijeci poslan je potom i prijedlog za lišavanje prava na roditeljsku skrb. Sudsko ročište roditelji su izbjegli jer su predočili dokaz da za 1. rujna imaju dogovoren pregled u Klinici za tumore u Avianu, u Italiji. No Dječja bolnica u Rijeci od liječnika iz Aviana dobila je obavijest da je otac doveo dijete na pregled i ponovno odbio mogućnost bolničkog liječenja te da ga je odveo. Centar za socijalnu skrb je odmah zatražio da se dijete oduzme roditeljima. No roditelji su s bolesnim djetetom otišli u vikendicu prijatelja u Gorski kotar.

Dječaku se 5. rujna zdravstveno stanje iznimno pogoršalo pa su roditelji zvali Hitnu pomoć, koja ga je odvezla u riječku Dječju bolnicu, gdje je ubrzo nakon dolaska umro.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari