NIJE OBAVIO PROVJERU

Nema kraja lakovjernosti: Riječanin primio telefonski poziv a onda napravio veliku grešku

Foto: Igor Soban/PIXSELL

​Ustupio nepoznatima podatke bankovnog računa, ali i osobne podatke pa oštećen za 12 500 kuna

Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje po prijavi o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara. Riječ je o kaznenoj prijavi 33-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je počinjenjem kaznenog djela oštećen za oko 12 tisuća kuna.

“33-godišnjak je prije par dana primio telefonski poziv nepoznate osobe na stranom jeziku. Osoba se lažno predstavila kao predstavnik jedne od poznatih informatičkih tvrtki. Potom ga je izvijestila o navodno njegovom hakiranom računalu i mobitelu. Ista mu je pri tome ponudila pomoć te od njega zatražila osobne, kao i podatke bankovnog računa kako bi imala pristup računalu. Bez prethodne provjere te nepoznate osobe i njezinih navoda, 33-godišnjak je ustupio tražene podatke. Kada je od banke zaprimio dojavu o provedenim transakcijama s njegovog računa, shvatio je da je prevaren.”, izvijestili su iz PU primorsko goranske.

Kako ne bi bili oštećeni na ovaj opisani ili sličan način, građane iz policije pozivaju da budu vrlo oprezni.

“Svoje osobne, kao i bankovne podatke ili brojeve svojih bankovnih kartica, ne ustupajte nepoznatim osobama. Bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik vaše banke, teleoperater, osoba koja vas obavještava o navodnom problemu na računalu, da ste dobili nagradu ili nude unosan posao…”, poručuju iz policije.

Pogledajte informacije o zaštititi osobnih, financijskih i poslovnih podataka na MUP youtube kanalu

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari