POTREBAN POSEBAN RAZLOG

Nove promjene: Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakav je postupak prelaska preko granice

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatska sama može odlučiti koga će pustiti u svoje državno područje

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Ministarstvu unutarnjih poslova Tomislav Kufner kazao je u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija kako građani EU-a koji nisu iz 10 zemalja iz kojih mogu ući u Hrvatsku – moraju imati posebni razlog za ulazak u našu zemlju.

“Postupak je takav da prilikom dolaska na graničnom prijelazu uz onu standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj. To su nekakve zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju stupiti s njima u kontakt”, rekao je.

‘Hrvatska može odlučiti koga će pustiti’

Kufner je kazao da je u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom turizma razvijena aplikacija ‘Welcome to Croatia’.

“Tu strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac koji sadrži podatke o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ako putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke”, naglasio je.

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je da je Hrvatska članica Europske unije, ali da svaka država pa tako i Hrvatska sama može odlučiti koga će pustiti u svoje državno područje.

“Vidjeli smo kad je nastala ta kriza da nisu sve države bile pogođene na jednak način niti u isto vrijeme. Svaka je zasebno reagirala, primjenjujući vlastita pravila vezano za izvanredna stanja i zatvarala granice. To se sada želi zaista promijeniti. Na svakoj državi članici je da donese odluku i Europska komisija je izradila nekoliko setova dokumenata preporuka. Ništa se ne može nametnuti državi članici, ali tu su preporuke kako se otvoriti”, kazala je Metelko-Zgombić.

I dalje uz epidemiološku kontrolu

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske prema kojoj državljani nekih članica EU-a (Češka Republike, Mađarska, Republika Austrija, Republika Estonija, Republika Latvija, Republika Litva, Republika Poljska, Republika Slovenija, Savezna Republika Njemačka i Slovačka Republika), zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije u svojim zemljama neće morati prilikom ulaska u Hrvatsku posebno dokazivati razlog svog ulaska.

Oni mogu ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Njihov ulazak u Hrvatsku bit će evidentiran radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari