Novi detalji o svećeniku osumnjičenom za pedofiliju: muškarac tražio 15.000 eura za šutnju?

Foto: Ilustracija

Neslužbeno se doznaje da je prvu prijavu protiv fratra podnio muškarac koji je svojedobno odležao nekoliko mjeseci u istražnom zatvoru na Bilicama zbog navodnih financijskih malverzacija

Nakon što su Splitom počele kružiti glasine o tome da je jedan franjevac iz gradske župe osumnjičen za kazneno djelo pedofilije te da je splitski nadbiskup Marin Barišić suspendirao “jednog klerika zbog mogućeg kažnjivog djela”, priopćenjem se oglasila i Splitsko-makarska nadbiskupija.

“Mjesni ordinarij ima ovlast tu mjeru (suspenzije) slobodno primijeniti prije, u vrijeme trajanja i nakon bilo kojeg kanonskog postupka. U isto vrijeme, ordinarij je imenovao suca istražitelja i bilježnika u postupku prethodne istrage koji su dobili zadatak da se raspitaju o činjenicama, okolnostima i odgovornosti. Rezultate prethodne istrage ordinarij će dostaviti nadležnoj Kongregaciji za nauk vjere, koja će dati daljnje upute za postupanje, a ukoliko se ustanovi da je prijava vjerodostojna, ordinarij će slučaj dostaviti i državnim vlastima”, priopćili su dodavši da zbog čuvanja integriteta žrtve neće iznositi više informacija do konačnog ishoda istrage.

Slobodna Dalmacija piše kako se neslužbeno doznaje da je riječ je o fratru konventualcu, članu Hrvatske provincije svetog Jeronima sa sjedištem u Zagrebu, a koji je nekoliko puta u zadnjih tridesetak godina bio na službi u splitskom samostanu svetoga Frane na Obali. Također neslužbeno se doznaje da je prvu prijavu protiv fratra podnio muškarac koji je svojedobno odležao nekoliko mjeseci u istražnom zatvoru na Bilicama zbog navodnih financijskih malverzacija.

On je – a to su novinari doznali iz razgovora sa župljanima – navodno tražio od fratara 15 tisuća eura u zamjenu za šutnju da bi kasnije povećao zahtjev pa tražio stan što su ovi, također navodno, odbili. Preporučeno mu je da nađe još dva svjedoka kako bi istražni proces mogao biti pokrenut, a sudeći po razvoju događaja, izgleda da ih je uspio naći.

I dalje neslužbeno – što ne čudi s obzirom na sjetljivost slučaja – protiv danas 78-godišnjeg fratra podneseno je još prijava, i to od bivših članova dječjeg crkvenog zbora. On je, navodno, odbacio sve optužbe tvrdeći da nije bio u kontaktu s djecom i maloljetnicima, ali da pretpostavlja tko je mogao pokrenuti proces, piše Slobodna Dalmacija.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari