'KORUPCIJA I VELEIZDAJA'

VideoNovi krak kriminalne hobotnice: Evo kako su direktori pljačkali INA-u i zaradili milijune

Zbog malverzacija s plinom uhićeni su Stjepan Leko, direktor u INA-i i zamjenik već uhićenog Damira Škugora, te Vlado Mandić – direktor tvrtke EVN Croatia Plin

Novi pretresi i novo izuzimanje okumentacije. “Nemojte previše ljude uznemiravat”, kazala je odvjetnica Vlade Mandića. No krak afere INA uznemirio je još dvije osobe, izvještava Marina Brcković za RTL Vijesti.

“Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba, a odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te kazneno djelo pranja novca”, kazali su iz USKOK-a.

Zbog malverzacija s plinom uhićeni su Stjepan Leko, direktor u INA-i i zamjenik već uhićenog Damira Škugora, te Vlado Mandić – direktor tvrtke EVN Croatia Plin. Njegova odvjetnica – bez komentara.

“Pa zasad ne bih ništa komentirala. Kasnije, kasnije možda”, rekla je odvjetnica Ines Margetić.

EVN Croatia Plin – tvrtka u austrijskom vlasništvu, inače je zadužena za plinofikaciju Dalmacije. U aferi je, čini se, imala ulogu poput Plinare istočne Slavonije. Plin je od INA-e kupila ispod tržišne cijene i onda je skuplje preprodavan dalje. Razmjeri štete još se ne znaju.

“INA se zalaže za utvrđivanje svih činjenica vezanih uz slučaj Škugor te surađuje s istražnim tijelima. Zbog tajnosti istrage, INA nije u mogućnosti komentirati detalje slučaja”, poručuju iz INA-e.

Uhićeni Leko, doznajemo, prošli mjesec je dobio otkaz u INA-i. U istrazi protiv Škugora ispitan je kao svjedok budući da je supotpisivao sve ugovore o prodaji plina.

“USKOK i Državno odvjetništvo su neovisna tijela koja istražuju postojanje ili nepostojanje određenih kaznenih djela. Očito su kada su istraživali predmet gospodina Škugora došli do ovoga predmeta”, kazuje ministar Ivan Malenica.

“Svatko tko je radio nešto što nije smio, za to treba i odgovarati”, kazao je ministar Davor Filipović.

Za oporbu, nova uhićenja dokaz su sustavnog potkradanja INA-e. SDP traži osnivanje istražnog povjerenstva.

“Nadajmo se da to uviđa i HDZ. Nadajmo se da nije njima u interesu da eventualnom opstrukcijom osnivanja istražnog povjerenstva ispadne da prikrivaju kriminal koji se događa”, rekao je Arsen Bauk.

“Sasvim je jasno da korupcija i veleizdaja zaudaraju sve do Banskih dvora i mi ćemo to nastaviti rasvjetljavati. Mogu najaviti već za idući tjedan novu sjednicu Antikorupcijskog vijeća”, kazao je Nikola Grmoja.

Iz Vlade ponavljaju da nisu zadovoljni upravljanjem u INA-i.

“Iz tog razloga imamo i promjene u Upravi INA-e i očekujemo od novih članova Uprave INA-e da svakako promijeni taj način upravljanja, ali i kontrole samih procesa unutar INA-e”, rekao je Malenica.

Jer spornih ugovora za prodaju jeftinog plina, navodno, je bilo još. U slučaju Škugor sutra će biti ispitan zadnji svjedok, a još se ne zna hoće li se zbog novih uhićenja protiv njega proširiti istraga i ostaje li time još neko vrijeme iza rešetaka, izvještava Marina Brcković za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views