DETALJI MEGAPRIJEVARE

Video | ‘Ostavljali bi im novac na ogradi’: Lažni policajci starcima ukrali milijun eura! Odao ih trag kocke i luksuznih auta

Kao u kazalištu, glume i da su bankari, medicinsko osoblje, ponekad si daju puno truda i vremena prije nego nekoga uvjere u lažnu priču. A onda im ljudi daju novac. Za zločinačko udruženje optužene su 22 osobe

Dvadeset dvije osobe optužene su za zločinačko udruženje i prijevare starijih osoba. Predstavljali su se kao policajci koji istražuju navodne krivotvorene novčanice. Žrtvama su lagali da je potrebna provjera novca te su ih uvjeravali da osiguravaju njihov zlatni nakit. Čak 89 starijih osoba prevareno je na ovakav način, piše Danas.hr.

Ukupno su lopovi ukrali više od milijun eura. USKOK traži produljenje istražnog zatvora za 15-ero optuženika. Policija je ovom slučaju posvetila posebnu pozornost. Odao ih je novac kojeg su trošili na kocku, drogu i luksuzne automobile, a naša reporterka Kristina Čirjak uživo je razgovarala s glasnogovornicom zagrebačke policije Marijom Gatti koja je otkrila nevjerojatne detalje.

Kaže, najčešće se pojedinci lažno predstave.

“Stvaraju privid da su netko tko nisu – predstavljaju se kao djelatnici banaka, policijski službenici i medicinsko osoblje. Možemo se pitati zašto se baš tako predstavljaju? Naime, u tom kazalištu, odnosno lucidno maštovitom pristupu da se domognu vrijednosti građana, najčešće žrtve su naši sugrađani treće životne dobi koji imaju veliko povjerenje upravo u te institucije.”

Nastavila je da prevaranti odlučnim nastupom kreću s cijelom pričom. “Kažu da, recimo, da građani posjeduju lažne novčanice te da određene novčanice s određenim brojem treba zamijeniti jer su se istrošile, da nisu više valjane. Nije im problem potrošiti podosta vremena na komunikaciju i izmišljanje priče kako bi zadobili povjerenje građana i dogovorili primopredaju novčanica ili vrijednosti. Vrlo često se to događa na kućnom pragu, ali bilo je slučajeva i na javnim mjestima. Građani bi nakon cijele takve priče, novac ostavljali i na ogradi kuće, na ulici, na svim mjestima gdje je bilo dogovoreno da će prevaranti novce uzeti”, navela je Goatti.

Na pitanje kako prepoznati prevarante, kaže da službene osobe imaju iskaznice i značke. “Prevarantima je također vrlo bitno da sve naprave što brže, kako ne bi bili viđeni i kako bi se što manje podataka o njima moglo zapamtiti. Ako ispred kućnog praga netko pozvoni i kaže da je policijski službenik ili djelatnik banke, i ako građanin kaže “pričekajte da provjerim, dajte mi broj značke ili pokažite službenu iskaznicu, pričekajte da ja provjerim”, naznačujući da će nazvati 192 ili matičnu instituciju, oni neće čekati. Oni će već tada vidjeti rizik i sigurno će se udaljiti”, savjetuje Goatti.

Nastavlja, najbitnije je zaustaviti ih, uzeti vremena i ne dozvoliti da netko uđe u dom, koji treba biti mjesto sigurnosti. Poručuje – koliko god odlučni bili, budite sumnjičavi. Inače, policija bilježi blagi porast ovakvih prijevara, godišnje je 20 do 30 takvih slučajeva. Goatti ističe da je policija razriješi 63 posto svih kaznenih djela pa je možda i to poruka prevarantima da odustanu, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari