'NEMA ZAKONSKE OSNOVE'

Kako je ovo moguće?! Ličkim policajcima osumnjičenima za silovanje ne žele izreći zabranu prilaska žrtvi

Foto: RTL DANAS

Žena koja je policajce optužila za silovanje je od suda i državnog odvjetništva zatražila da osumnjičenicima odrede zabranu približavanja i uspostavljanja kontakta, no odbijena je uz odgovor da nema osnove za određivanje mjera opreza

Županijski sud u Karlovcu i Županijsko državno odvjetništvo odbili su odrediti mjere opreza dvojici ličkih policajaca koje se sumnjiči za silovanje 32-godišnjakinje na području Gospića, doznaju 24 sata.

Naime, žena je od suda i državnog odvjetništva zatražila da osumnjičenicima odrede zabranu približavanja i uspostavljanja kontakta, no odbijena je uz odgovor da nema osnove za određivanje mjera opreza.

“Osumnjičenicima je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Po završetku ispitivanja svjedoka više nisu postojali zakonski uvjeti za produljenje istražnog zatvora. Stoga je nadležno državno odvjetništvo zatražilo ukidanje istražnog zatvora te je sud po tom zahtjevu i postupio.

Budući više nije postojala opasnost od utjecaja na svjedoke, istražni zatvor nije se mogao zamijeniti za mjere opreza. Za mjere opreza i za istražni zatvor mora postojati ista istražnozatvorska osnova, u ovom slučaju opasnost od utjecaja na svjedoke”, tvrde sa Županijskog suda u Karlovcu.

S druge strane, Županijsko državno odvjetništvo je razmotrilo njezin zahtjev, ali smatraju da nema zakonske osnove za određivanjem mjera opreza jer su svjedoci ispitani te je odbijen prijedlog da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Podsjetimo, dvojica policajaca pušteni su iz istražnog zatvora u rujnu da se brane sa slobode. Istražni zatvor im je određen krajem kolovoza zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu potvrdilo je da su u međuvremenu ispitani svi svjedoci i žrtva pa da više nema razloga za njihovo zadržavanje.

Žrtvu tada nitko nije obavijestio da su policajci na slobodi, a njezina je majka to doznala u neslužbenom razgovoru nakon što su policajci već pušteni, a žrtva je tek naknadno e-mailom dobila službenu potvrdu o njihovom puštanju.

“U velikom sam strahu i stresu, zatražila sam psihološku pomoć. Nikako se nisam osjećala dobro kada su bili u zatvoru, pa zamislite kako se osjećam sada kada znam da su na slobodi sa spoznajom da mi mogu prići na ulici svakoga trenutka”, istaknula je žrtva i dodala kako joj nije jasno da je ovako nešto uopće moguće.

O mobitelu jednog od osumnjičenih policajaca istražitelji su naknadno pronašli sadržaje dječje pornografije, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari