OPREZ!

Oštećen za gotovo 90 tisuća kuna putem interneta!

Ilustracija

Nepoznati počinitelj koristeći krivotvorene mrežne stranice banke oštetio 33-godišnjaka za oko 87 000 kuna

Policijski službenici II. policijske postaje tragaju za nepoznatim počiniteljem zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalna prijevara. Prema dosad utvrđenom, 33-godišnji hrvatski državljanin je prije par dana na internetu oglasio prodaju jednog artikla te ga je za kupnju kontaktirala nepoznata osoba putem aplikacije za razmjenu poruka.

Kada su se dogovorili oko kupnje, nepoznata osoba mu je poslala poveznicu koja je na prvi pogled nalikovala na stranicu jedne od ovlaštenih institucija kako bi mu na bankovni račun bio uplaćen novčani iznos od 250 kuna. Oštećeni je nekoliko puta pokušao potvrditi autorizaciju, no svaki put je aplikacija dojavila pogreška  te se potom obratio korisničkoj službi na istoj poveznici gdje mu se javio navodni djelatnik korisničke službe i zatražio broj za potvrdu autorizacije i kazavši mu da idućih 24 sata ne otvara bankovnu aplikaciju.  Idućeg dana, oštećeni je uvidom u svoj bankovni račun utvrdio da su prethodnog dana provedene novčane transakcije čime je oštećen za oko 87 000 kuna.

Navedeni događaj je primjer internet prijevare korištenja krivotvorene stranice banke  pa upozoravamo građane, korisnike interneta i društvenih mreža, na povećani oprez prilikom kupovine ili prodaje raznih proizvoda ili usluga.

Kako bi smanjili mogućnost prijevare i nastanka materijalne štete te u konačnici moguće zlouporabe raznih podataka, potrebno je prethodno provjeriti vjerodostojnost podataka o ponuditelju ili proizvodu koji se nudi. Ukoliko postoji ikakva sumnja, o tome je što prije potrebno odmah izvijestiti banku u kojoj imate otvoren bankovni račun te policiju pozivom na broj 192.

Također, pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, osobito onih koji su inače nedostupni drugim osobama. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te njihovu neovlaštenu uporabu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja