Osuđena zbog tračanja susjeda: Naloženo joj da im plati 13.400 kuna odštete i sudskih troškova

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sud navodi kako je gospođa pred drugim za nekog iznijela neistine koje mogu naškoditi njihovoj časti i ugledu

Općinski sud u Koprivnici danas je jednu gospođu proglasio krivom zbog tračanja prvih susjed te im mora platiti 6000 kuna odštete i podmiriti 7400 kuna sudskih troškova.

Prema jutrošnjoj nepravomoćnoj presudi Općinskog suda, gospođa je u jednom geodetskom uredu u malom zagorskom mjestu pred tri osobe za svoje susjede rekla kako su “kriminalci i lopovi, korumpirani te da su potplatili načelnika općine i sve inspektore”.

Oklevetani muškarci tvrde da joj godinama smeta njihova farma

Kako piše Podravski list, sud navodi kako je to učinila s ciljem osobnog vrijeđanja i omalovažavanja te da je pred drugim za nekog iznijela neistine koje mogu naškoditi njihovoj časti i ugledu, znajući da su neistinite, a djelo je postalo pristupačno većem broju osoba, pa je time počinila kazneno djelo protiv časti i ugleda klevetom.

Oklevetani muškarci naveli su kako im je gospođa inače susjeda kojoj već godinama smeta njihova farma za uzgoj divljači, pa ih još od početka 2016. sustavno uhodi i maltretira.

Gospođa se na sudu branila tvrdnjom da nikad nije rekla susjedima ono za što je se tereti, no dvojica svjedoka iz geodetskog ureda potvrdila su sporne klevete, a treća osoba iz ureda je rekla da se ne može sjetiti što je gospođa govorila.

‘Povrijedila je pravo osobnosti tužitelja na čast i ugled’

“Iskaz tuženice koja tvrdi da nije rekla ono što piše u tužbi sud ocjenjuje neuvjerljivim i neistinitim ne samo zato što je suprotan uvjerljivim iskazima svjedoka, već i zato što sama navodi da je u geodetskom uredu rekla da je ‘tužiteljima to omogućio načelnik općine’.

Imajući u vidu upornost tuženice u podnošenju prijava protiv tužitelja te za nju nepovoljne ishode tih prijava, sud ocjenjuje životno uvjerljivim da je tuženica, frustrirana navedenim, o tužiteljima govorila upravo na način opisan u tužbi”, stoji u presudi.

Općinski sud zaključio je kako je gospođa izjavama “povrijedila pravo osobnosti tužitelja na čast i ugled te da težina povrede i okolnosti slučaja opravdavaju dosuđenje pravične novčane naknade, piše Podravski list.
Vijesti.hr

VIDEO DANA: