OTOVORIO ZANIMLJIVA PITANJA

Otac nestale Tijane o slučaju Mateja: U Srbiji svake godine nestane i 1500 ljudi, a ne nađu ih i 200

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Igor Jurić kaže da je bilo slučajeva da se nađu ljudi i nakon 13 dana: ‘Nada umire zadnja. Molim Matejeva oca neka izdrži’

Deseti dan i dalje traže Mateja Periša (27), splitskog mladića koji je nestao nakon što je napustio beogradski klub Gotik.

Novinari Slobodne Dalmacije razgovarali su s Igorom Jurićem, predsjednikom Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. To je otac Tijane koja je imala 15 godina kada je oteta, zlostavljana i ubijena u srpnju 2014. godine u Srbiji. Njezin otmičar i ubojica Dragan Đurić osuđen je na 40 godina zatvora.

Komentirao je navode da je u klubu “Gotik” došlo do sukoba konobara i Matejevog društva oko boce viskija koju je konobar htio naplatiti skuplje te da je istraga loše usmjerena samo na rijeku Savu, a ne i na klub.

“Ne mogu tvrditi, ali prema mojim saznanjima u ‘Gotiku’ nije postojao nikakav sukob u kojemu bi sudjelovao Matej ili njegovo društvo. Bio je neki nesporazum s bocom alkoholnog pića, ali to je ostalo na nesporazumu. Policija je saslušala osoblje “Gotika” i zaista vjerujem da “Gotik” nije razlog Matejevog nestanka”, kaže Igor Jurić.

Za njega su oko ovog slučaja ključne tri stvari.

Gdje su snimke gradskih kamera?

“Nas prvenstveno zanima gdje je nastavak snimke s gradskih kamera koje su zabilježile Matejevo kretanje? Njegovo trčanje, odnosno kretanje vidi se na snimkama do susreta s taksistom, odnosno do zaustavljanja taksija. Nakon toga, nema više snimki, iako je taj dio grada pokriven nadzornim kamerama. Ako su u javnost puštene snimke do susreta s taksijem, odnosno taksistom, zašto nisu puštene i one nakon toga?”, pita se Igor Jurić.

Tu je i nepoznanica oko mobitela.

“Gdje je Matejev mobitel, u koliko sati je isključen, kada je uhvaćen posljednji poziv, odnosno kada je poslana ili primljena posljednja SMS ili MMS poruka? Na kojoj je lokaciji ugašen mobitel, odnosno gdje se gubi signal mobitela? Interesantno, u cijeloj ovoj priči i potrazi za Matejem nitko ne spominje mobitel, a jedino je njega Matej ponio iz “Gotika”. Ako je Matej upao ili skočio u Savu, a sa sobom je imao mobitel, taj se mobitel u kontaktu s rijekom ugasio. Dakle, posljednji signal bi bio negdje na obali. Ovo nije teorija zavjere, ovo su pitanja na koje bi svatko normalan želio imati odgovor”, govori Igor Jurić.

A onda i snimka čovjeka koji pliva rijekom. – tko je to snimio i zašto je pušteno u javnost? Kaže, onaj tko je snimao, morao je vidjeti da čovjek u rijeku pada ili da ga netko gura u rijeku.

“Zašto je puštena ta snimka, ako na njoj nije Matej? Je li to napravljeno zato da se istraga usmjeri u drugom smjeru? Mi tražimo odgovore na ova pitanja, a nitko ih do sada nije dao”, kazuje Jurić.

Kaže da potragu otežava što je potraga kasno krenula te se prisjeća da su oni nestanak njihove Tijane prijavili nakon deset minuta.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu čiji je predsjednik osnovan je 2. lipnja 2015. godine, kao “Fondacija Tijane Jurić”. Pomažu u pronalasku nestale djece, ali i odraslih vode registra nestalih.

U Srbiju žele uvesti i sustav potrage “Amber Alert”, kakav postoji u SAD-u. Sustav je dobio ime po istoimenoj djevojčici koja je u SAD-u nestala na putu od kuće do školskog autobusa. Našli su je mrtvu, a otmičara i ubojicu nikad nisu našli. Sustav je poseban jer se od trenutka nestanka osobe, ta informacija pojavljuje na svim medijima, sve TV postaje prestanu emitirati svoj program i stavljaju fotografiju nestalog.

Veliki broj nestalih

U Srbiji svake godine nestane između 1300 i 1500 odraslih ljudi.

“Od brojke nestalih odraslih ljudi, u Srbiji, godišnje se ne pronađe njih 150 do 200. Kada su djeca u pitanju, samo 2020. godine prijavljen je nestanak 1147 djece. Pronađeno je njih 1103, dakle za 44 još uvijek ne znamo gdje su”, kazuje Jurić.

No, priče nestalih ulijevaju i povjerenje da će se i Matej pojaviti živ i zdrav.

“U pamćenje mi se urezao slučaj čovjeka je u šumi tražio brata i izgubio se. Nitko nije znao gdje je, je li otet, ubijen, možda se ubio. I nakon 12 ili 13 dana, on je našao izlaz iz te šume i pojavio se na kućnom pragu. Nada zaista posljednja umire”, zaključuje Igor Jurić.

Susreo se i s Matejevim ocem, Nenadom Perišem.

“Čovjek je ostavio na mene, ali ne samo na mene, već na cijelu Srbiju izuzetno jak, snažan dojam. On je jedna toliko jaka i stabilna osoba da to čovjeka koji s njime priča ostavlja u čudu. Njegova smirenost je fascinantna. Mi smo 13 dana tražili našu Tijanu i ja sam mislio da sam jak, smiren, stabilan, ali ovo, kao što je snaga i smirenost Nenada Periša, nikada nisam vidio. Ja ga molim da izdrži, a mogu reći da se zaista radi o jednoj izuzetnoj osobi”, govori Jurić, a prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari