STROJOVOĐA JE CIJELIM PUTEM TRUBIO

Video | ‘Ovo je čudo, mogao mi je proći kroz kuću!’: Novi detalji jezive nesreće:’Jedna brza reakcija spasila je živote’

Čudo je da nitko nije stradao jer je u blizini nesreće provalija duboka barem 150 metara.

Kod Rijeke je došlo do teške željezničke nesreće – teretni vlak privatnog prijevoznika RCC natovaren žitaricama iskočio je jutros između kolodvora Meja-Škrljevo s tračnica pa udario u pružno vozilo HŽ Infrastrukture.

Istražitelji su na terenu i pokušavaju otkriti koji je uzrok nesreće. Iz RCC-a su kazali kako je vjerojatno došlo do kvara kočnica.

“Da je bila malo veća brzina, taj vlak je mogao iskočiti i meni kroz kuću proći”, kazao je Vlado Trbović iz Škrljeva za Danas.hr. Pravo čudo je, dodao je, da nije bilo težih posljedica nesreće te da se ovakvo što prvi puta ovdje dogodilo.

‘Dobili su dojavu da prema njima dolazi jureći vlak’

Dario Barišić, član Uprave HŽ Infrastrukture, objasnio je da je osoblje HŽ-a, kada je vidjelo da se teretni vlak nije zaustavio na kolodvoru, radio vezom javilo djelatnicima koji su u tom trenutku bili na pruzi da se sklone i tako je izbjegnuta veća nesreća.

“Zasigurno je napustio vozilo i neposredno nakon toga je teretni vlak udario u to vozilo i onda je sve skupa iskočilo s tračnica”, prepričao je predsjednik Sindikata prometnih vlakova Mario Grbešić.

RTL doznaje da je još uvijek prerano govoriti u uzrocima nesreće. Ipak, čudo je da nitko nije stradao jer je u blizini nesreće provalija duboka barem 150 metara.

“Prizor je zaista zastrašujuć”, rekla je s mjesta nesreće RTL-ova reporterka pa opisala što je točno tamo događalo.

“S donje strane su krenula dva identična žuta vozila. Dobila su dojavu da prema njima dolazi jureći vlak, kompozicija duga 311 metara, odnosno 19 vagona punih tereta. Jedno se vozilo uspjelo vratiti na kolodvor na Škrljevo, a na drugo vozilo naletjela je kompozicija. Sva sreća da su strojovođe dobili tu dojavu. Strojovođa je uspio iskočiti prije udara. Ogromna kompozicija gurala je žuto vozilo i sreća je da nije odletjelo u provaliju”, kazala je.

‘Jedna brza reakcija spasila je njihove živote’

Mještani u blizini mjesta nesreće otkrili su da je strojovođa cijelim putem trubio i upozoravao, a stručnjaci su kazali da je teško reći da su kočnice otkazale jer tu sustav kočenja funkcionira potpuno drugačije nego kod klasičnih automobila.

Ovo je, naime, jedini željeznički pravac od Rijeke prema Zagrebu te alternative nema. Promet je prekinut – putnike se prebacuje, ali sav drugi željeznički teret mora stajati. Sve će biti blokirano još nekoliko dana.

“Sreli smo ovdje predstavnike nekih drugih privatnih tvrtki koji su se došli uvjeriti kako izgleda stanje na pruzi i kada će oni moći prebaciti svoj teret, ali to se sigurno neće dogoditi u još neko dogledno vrijeme. Ljudi koji su sudjelovali u cijeloj ovoj priči nisu dostupni za kamere. Razgovarali smo danas s djelatnicom HŽ-a koja radi na kolodvoru na Meji te nam je rekla kako je ona reagirala i javila kolegama na Škrljevu koji su onda obavijestili svoje djelatnike. Jedna brza reakcija spasila je njihove živote”, poručila je reporterka, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari