NEADEKVATNO LIJEČENJE

Pacijent (27) umro od sepse nakon rutinske operacije hemoroida: Kirurg mora u zatvor

Foto: Unsplash

Varaždinskog kirurga se teretilo da tijekom zahvata nije zaustavio krvarenje

Kirurg (52) iz varaždinske bolnice pravomoćno je proglašen krivim zbog smrti 27-godišnjeg pacijenta tijekom rutinske operacije hemoroida. Kirurgu sada mora u zatvor.

Protiv kirurga i drugog liječnika, šefa bolničkog odjela, bile podignute optužnice zbog sumnje da su 2009. tijekom operacije skrivili smrt 27-godišnjeg pacijenta iz Čakovca koji je preminuo od teške sepse nakon rutinske operacije hemoroida, piše Danica.

Kirurga se teretilo da tijekom zahvata nije zaustavio krvarenje. Kasnije se odustalo od kaznenog progona protiv šefa odjela varaždinske bolnice.

“Unatoč pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenta nakon operacije, kirurg nije poduzeo nužne dijagnostičke postupke radi pravodobnog uočavanja nastanka dva veća hematoma. Nakon što su hematomi uočeni, okrivljenik je obavio neadekvatan operativni zahvat pa je došlo do dodatnog prodora bakterija u organizam pacijenta te gnojne upale i teške infekcije”, stoji u pravomoćnoj presudi.

Optuženik je proglašen krivim da je kao liječnik kirurg primijenio očito nepodoban način liječenja 27-godišnjeg pacijenta prilikom i nakon operacije te da je propustio primijeniti mjere za zaštitu bolesnika prema pravilima medicinske struke.

Općinski sud u Varaždinu bio je osudio optuženika na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine od čega šest mjeseci bezuvjetno, a šest mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. No, Županijski sud je nakon žalbe državnog odvjetništva preinačio odluku o kazni i osudio optuženika na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, od čega šest mjeseci bezuvjetno, a osam mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine. Presuda je pravomoćna i liječnik se uskoro mora javiti kako bi odslužio zatvorsku kaznu, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views