CARINICIMA PAKET BIO SUMNJIV

Video | ‘Pao’ diler iz Rijeke, drogu je dostavljao poštom a osnovao je i tvrtku kao paravan

Nedavno je, primjerice, na rendgenu jedne međunarodne pošiljke pronađeno automatsko oružje, otkrio je Krešimir Domjančić

Uhićen je diler droge s riječkog područja. Ovaj 38-godišnjak je drogu dostavljao poštom, a za to je osnovao i tvrtku kao paravan, javlja Danas.hr. 

Dio zasluge za otkrivanje ovog slučaja ide i Carinskoj upravi u Rijeci jer je u jednom uredu Pošte pronašla sumnjivi paket i predala ga policiji. Oni su provjerili sadržaj i pronašli nedozvoljene količine THC-a.

“Hrvatska pošta u svom postupanju uvijek mora pratiti međunarodne i domaće propise. Konkretno Zakon o poštanskim uslugama definira tajnost pošiljki što znači da radnici ne zna što se nalazi u pismima i paketima. Isto tako propisane su određene situacije u kojima djelatnici mogu otvoriti pošiljke i propisane su situacije kada druge institucije koje na to imaju pravo mogu zatražiti pristup određenim pošiljkama”, kazao je glasnogovornik Hrvatske pošte Krešimir Domjančić.

Pošta smije otvoriti paket i provjeriti što se u njemu nalazi kada se pojavi neka sumnjiva roba. Nedavno je, primjerice, na rendgenu jedne međunarodne pošiljke pronađeno automatsko oružje, otkrio je Domjančić. Radilo se, naime, o vjernoj kopiji koja je služila za AirSoft i samim time nije bila zabranjena.

‘Hrvatska pošta ima oko milijun uručenja svaki dan’

Ipak, postoje institucije koje smiju tražiti otvaranje paketa.

“Hrvatska pošta ima dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova, Carinskom upravom s kojom smo svakodnevnom u kontaktu oko svih međunarodnih pošiljaka iz trećih zemalja. Tu su još druge institucije koje sukladno zakonu mogu provjeravati pošiljke”, objasnio je glasnogovornik HP-a.

Nije lako pronaći drogu među svim paketima, a kroz Hrvatsku poštu prođe veliki broj pošiljki.

“Mogu govoriti možda bolje o dnevnim količinama. Hrvatska pošta ima oko milijun uručenja svaki dan. Od toga se paketa tu nalazi od 50.000 u onim sporim danima pa do 100.000 kada je najveća gužva”, otkrio je Domjančić.

RTL-ova reporterka Katarina Brečić neslužbeno je doznala da dnevno stigne nekoliko zahtjeva za otvaranjem sumnjivih paketa, njih desetak, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari