AFERA AGRAM

Petar Pripuz oslobođen po svim točkama optužnice, Bandićevi suradnici proglašeni krivima, idu u zatvor

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Riječ je o slučaju zbog kojega je krajem 2014. uhićen pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a nakon njegove smrti prvooptuženi je postao poduzetnik Petar Pripuz

Na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena je nepravomoćna presuda za nezakonitosti na štetu Grada Zagreba u aferi Agram, gotovo osam godina nakon početka suđenja.

Podsjetimo, riječ je o slučaju zbog kojega je krajem 2014. uhićen pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a nakon njegove smrti prvooptuženi je postao poduzetnik Petar Pripuz.

“Pripuz ni od koga nije ništa tražio već se Čistoća obratila njemu i pitala bi li bio voljan riješiti problem s otpadom”, rekla je sutkinja Valentić obrazlažući nepravomoćnu presudu.

“Ministarstvo zaštite okoliša preko noći je zabranilo odlaganje otpada na odlagalištu u Jakuševcu. Sud se time nije bavio. Sud je utvrđivao je li Pripuz nagovarao Ljubičića i Bandića da njegove tvrtke dobiju posao”, dodala je.

Optuženi na 7 do 14 mjeseci zatvora

Ivan Tolić osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 9 mjeseci, Miljenko Benko 8 mjeseci zatvora, Vidoje Bulum 7 mjeseci zatvora, a Miro Laco 14 mjeseci te je Gradu Zagrebu dužan uplatiti 15.916 kuna, a za preostali iznos je sud Grad Zagreb uputio u parnicu. Zdenko Antunović osuđen je na uvjetnu kaznu od 8 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Miro Laco i Zdenko Antunović proglašeni su krivima za 6. točku optužnice, odnosno zbog davanja službenih automobila Grada Zagreba osobama koje za to nemaju pravo. Radi se, između ostalog, o ustupanju službenog auta i vozača TV voditeljici Mili Horvat za putovanje u Beč. Laco je proglašen krivim i da je dao na korištenje službeni auto Sandri Perković za prijevoz iz Medulina u Zagreb na sjednicu skupštine, a sve po nalogu Bandića.

Krivi za nezakonito zapošljavanje

Vidoje Bulum i Miro Laco krivi su za zapošljavanje preko veze. Pročelnik Miro Laco proglašen je krivim za optužbu da je po nalogu Bandića nezakonito zapošljavao, odnosno pogodovao pri premještanju Roberta Ljutića unutar gradskih službi i premještanje Marije Čabraje. Proglašen je krivim i za zapošljavanje Pavle Šušković, kćerke Bandićeve poznanice, preko veze.

Vidoje Bulum je proglašen krivim za dva nezakonita zapošljavanja po nalogu Milana Bandića, Zrinke Majerović i Bandićeve rođakinje Milkice Macan. Ivan Tolić, Miljenko Benko i Zdenko Antunović su proglašeni krivima za nezakonita zapošljavanja u Zagrebačkom holdingu. Tolić je proglašen krivim za nezakonito zapošljavanje Tihane Colić po nalogu Slobodana Ljubičića.

Za 4. točku optužnice krivima su proglašeni Ivan Tolić, Miljenko Benko i Zdenko Antunović. Radi se o zapošljavanju Dijane Muhović i Stjepana Benka u Podružnici Zagrebačkog holdinga – Upravljanje sportskim objektima.

Pripuz oslobođen po svim točkama

Sutkinja Rahela Valentić nepravomoćno je oslobodila Pripuza da je od Slobodana Ljubičića tražio da u Gradskoj plinari zaposle Tihanu Colić. Pripuz je oslobođen po svim točkama koje su se u aferi Agram odnosile na njega.

Ines Bravić, Koraljka Ražanković Uremović i Branko Mihaljević oslobođeni su za drugu točku optužnice, a stavljalo im se na teret da su zamjenom zemljišta Grad Zagreb oštetili za višemilijunski iznos.

Za prvu točku optužnice oslobođeni su svi optuženi. Pripuz je također oslobođen za ovu točku optužnice. Prema ovoj točki optužnice, Petra Pripuza, Željka Horvata, Ivana Tolića, Ivana Markusa, Filipa Čulu i Miljenka Benka teretilo se da su 2013. i 2014., u dogovoru s bivšim gradonačelnikom Milanom Bandićem i bivšim predsjednikom Uprave ZG Holdinga Slobodanom Ljubičićem, Pripuzovim tvrtkama namještali posao zbrinjavanja glomaznoga otpada.

Od 12 optuženih, na objavu presude su došli Petar Pripuz, Miro Laco, Vidoje Bulum i Ines Bravić.

Optuženi po deset točaka

Bandić i njegovi suradnici uhićeni su u listopadu 2014., a Uskok je optužnicu protiv nekadašnjeg gradonačelnika, njegovih suradnika te poslovnih partnera za navodne nezakonitosti na štetu Zagreba predao sudu sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada 2019.

Uz Pripuza, optuženi su i nekadašnji Bandićev savjetnik Željko Horvat, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, nekadašnji direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, nekadašnja načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i pročelnik Bandićevog ureda Miro Laco.

Među optuženima u aferi Agram bio je i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, koji je zbog bolesti proglašen trajno nesposobnim za suđenje premda je, prema tvrdnjama Uskoka, za vrijeme suđenja višekratno prelazio granicu pa je proces protiv njega bio razdvojen, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari