"SIMBOLIZIRA MRŽNJU"

Pijan nasred Korza vikao ‘Za dom spremni’ i ‘Živio Pavelić’. Kažnjen je sa 600 kuna

Foto: Ilustracija (Mateo Levak/Riportal)

Ustaškim pozdravom, tumači sud, remećen je javni red i mir

Sud u Opatiji proglasio je krivim 58-godišnjeg automehaničara iz Rijeke zbog remećenja javnog reda i mira. Alkoholizirani gospodin vikao je na RIječkom Korzu ‘Za dom spremni’ i ‘Živio Ante Pavelić‘.
Pored toga, gospodin je i podizao ruku u znak fašističkog pozdrava.

Opatijski sud sankcionirao je na taj način pozdrav kao ustaški, u trenutku dok u hrvatskoj sudskoj praksi još nema jedinstvenog stava oko kažnjivosti povika ‘Za dom spremni’. Naime, on se tumači “od situacije do situacije”, i očigledno se ne tumači jednako na komemoraciji ili ulici.

Alkoholiziranom ljubitelju propalog i zločinačkog totalitarnog poretka izrečena je novčana kazna od 600 kuna.

“Okrivljenik je uznemirio građane izgovarajući ime Ante Pavelića koji je bio vođa ustaškog pokreta. Učinio je to i položajem ruku, u znak službenog pozdrava ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske, koji je nastao na fašizmu i utemeljen je na rasizmu, te time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta što je protivno Članku 39. Ustava Republike Hrvatske.

Na taj je način remetio javni red i mir prisutnih građana, odnosno počinio je prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, piše u recentnoj nepravomoćnoj presudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari