POBUNA Zatvorenici riječkog zatvora štrajkaju glađu: Uputili apel medijima

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Pobunjeni istražni zatvorenici tvrde da se u zatvor neredovito pozivaju zatvorski liječnik, zubar i psihijatar

“U Zatvoru u Rijeci u petak, 13. srpnja 2018. godine dva istražna zatvorenika započela su s odbijanjem zatvorske hrane zbog nezadovoljstva navodnim organizacijskim problemima u radu Zatvora. Od ponedjeljka, 16. srpnja 2018. godine smanjivao se broj zatvorenika koji odbijaju zatvorsku hranu te s današnjim danom, petkom, zatvorsku hranu ne uzima jedan istražni zatvorenik”, stoji u odgovoru glasnogovornika Uprave za zatvorski sustav na upit iz riječkog Novog lista.

Na adresu Novog lista je, naime, početkom tjedna stiglo pismo nekolicine zatvorenika u kojemu navode da su, nezadovoljni tretmanom u zatvoru počeli odbijati porcije odnosno štrajkati glađu. Glasnogovornik Uprave za zatvorski sustav ističe, pak, da “odbijanje zatvorske hrane nije štrajk glađu”.

“Odbijamo porcije, to jest štrajkamo glađu zbog osnovnih stvari koje su nam uskraćene”, piše na početku pisma poslanog iz riječkog zatvora redakciji Novog lista. U pismu se navodi da je njih nekoliko nezadovoljno tretmanom stručnih osoba Zatvora u Rijeci koji “obećavaju, ali ne ispunjavaju ono što su obećali”. Konkretno, pobunjeni istražni zatvorenici tvrde da se u zatvor neredovito pozivaju zatvorski liječnik, zubar i psihijatar.

“Zbog takvog ‘savjesnog’ rada pojedinih stručnih osoba dolazi do tenzija između nas i pravosudne policije, a njih 90 posto i više nego savjesno obavlja svoj posao. Štoviše, nekolicina pravosudnih policajaca i sami sugeriraju i aludiraju da su u nezavidnom položaju jer neke stvari nisu u njihovoj domeni”, stoji u pismu pritvorenika.

Navodi se slučaj medicinske sestre čijim radom zatvorenici nisu zadovoljni, a ističu i to da je pojedincima uskraćeno vrijeme za dvosatnu šetnju zatvorskim dvorištem. O svemu tome su, kažu, izvijestili općinske i županijske suce, a u konačnici traže ostavke Odjela tretmana kao i cijele Uprave zbog nesavjesnog rada i propusta koje su naveli u svome pismu.

Najprije su dvojica zatvorenika počeli odbijati hranu, a potom su im se navodno pridružila još šestorica.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari