'ISTRAGA ĆE POTRAJATI'

Galerija | Poginuli su svi putnici Cessne, otkriveni detalji potrage za zrakoplovom: ‘Koliko znam, nema crnu kutiju’

Prema riječima ravnatelja Civilne zaštite, nestala cessna je pronađena, sve četiri osobe koje su bile u su poginule, a avion nije imao crnu kutiju

Dijelovi zrakoplova koji je u nedjelju nestao na letu iz Splita za Njemačku uočen je dronom na području Bročanca kod Rakovice, rekao je Hini glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin.

Petrin je rekao Hini da je tu informaciju dobio od HGSS-a. Prema neslužbenim podacima dronom je uočen rep, krilo i kabina zrakoplova tipa cessna. U zrakoplovu su bile četiri osobe. Pilotirao je Švicarac, dvoje putnika su njemački državljani, a jedan je državljanin Hrvatske. Nažalost, svi su poginuli – potvrdio je na konferenciji za novinare ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, piše Net.hr.

‘Svi u cessni su poginuli’

”Pronašli smo letjelicu. Čim je uočena iz zraka, poslane su zemaljske snage da utvrde lokaciju. Nažalost, potvrđeno da su svi u cessni poginuli”, kazao je Trut.

Trut je kazao da je u potrazi za nestalim avionom bilo 400 tragača koji su izvršili svoju zadaću.

”U ime svih operativnih snaga izražavam sućut obitelji i prijateljima poginulih. Sad slijedi kriminalistička istraga, a svoj dio istrage preuzet će i glavni zrakoplovni istražitelj. Istraga nije završena, još će potrajati”, rekao je Trut.

U zrakoplovu nije bilo crne kutije

Prema njegovim riječima, nestali zrakoplov pronađen je nekoliko stotina metara od Broćanske kose.

”Ovaj zrakoplov, koliko ja znam, nema crnu kutiju. Potražni kamp ostaje na ovome mjestu. Dio snaga ćemo povući, a dio će ostati pomagati u izvlačenju letjelice i poginulih”, rekao je ravnatelj Civilne zaštite.

Istraga uzroka

U zrakoplovu se nalazio pilot i tri člana posade. Na teren je došao i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin iz Odjela za istrage zrakoplovnih nesreća, koji je rekao da je istraga uzroka pada letjelice važna kako se po istom obrascu ne bi dogodila neka druga nesreća.

Petrin je rekao da je za slučaj potrebe analize dijela zrakoplov u vrlo specifičnom laboratoriju organizirana mreža istražnih tijela Europske unije.

“Istražna tijela Njemačke i Francuske imaju laboratorije kakve mi nemamo, ali u slučaju potrebe tehnička se analiza odradi u njihovim laboratorijima“.

Drugi istražitelj Dejan Ćurik dodaje da će se u konkretnom slučaju sve temeljito istražiti, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari