POTRAGA ZAVRŠENA

Galerija | Pronađena je nestala Cessna: ‘Vidim dijelove repa, krila i kabine!’

U nedjelju u 11:25 sati s radara Hrvatske kontrole zračne plovidbe na širem slunjskom području nestao je zrakoplov tipa Cessna 182

Nakon što je kod Rakovice jučer oko 11.25 sati nestao avion tipa Cessna koji je poletio iz Splita, danas je pronađen točno u 10:50

  • Avion je letio iz pravca Splita prema Njemačkoj
  • U letjelici su bile četiri osobe. Na terenu su policija i pripadnici HGSS-a
  • Pilot je Švicarac, dvoje putnika ima njemačko državljanstvo, a jedan hrvatsko.

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Pronađena Cessna

11.04 – Pronađen je nestali avion Cessna, doznaje Jutarnji list čiji su reporteri svjedočili javljanju letača preko radio veze u bazu. Letači su dronom pretraživali šire područje Brončanca. U bazu su javljene i točne koordinate lokacije. “Vidim dijelove repa, krila i kabine”, rekao je letač koji je našao avion.

Pronađen je točno u 10.50, u šumovitom i brdovitom predjelu Broćanca, 10 minuta hoda od zadnjih kuća, navodi Jutarnji list.Image

Izvor: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Zrakoplovni stručnjak: Pilot se izgubio

“Ja sam jučer razgovarao s više ljudi i hrvatskih pilota, s kontrolom zračne providbe, dobio sam informaciju da je avion poletio iz Splita, gdje je bilo dobro vrijeme i uletio u situaciju kod Slunja koja je bila kobna za njega, naglo je zahladilo i stvorio se oblak ili magla koji je bio nizak iznad slunja, avion je letio na 700 metara, dakle, prilično nisko, i uletio u taj oblak. Pilot se izgubio, njegove zadnje riječi koje znaju u kontroli zračne plovidbe bile su dosta kaotične i panične, napravio je dva kruga iznad Slunja, definitivno se izgubio i na koncu, eto, srušio”, rekao je za N1 zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric.

Glavni zrakoplovni istražitelj krenuo na teren

10.52 – Na teren je krenuo i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin, iako kaže da za Odjel za istrage zrakoplovnih nesreća, koji djeluje u okviru Agencije za istraživanje nesreća u zračnim, pomorskom i željezničkom prometu (AIN), nema nekog posla dok nestali zrakoplov ne bude pronađen. Petrin je rekao da potraga ide dobro iako još nije pronađen nestali zrakoplov, napominjući da HGSS nakon noći provedene u potrazi od jutros radi pojačanim intenzitetom. No uvjeti su toliko teški da se helikopteri ne mogu podići, a ni dronovi nisu od pomoći, rekao je Petrin. Nije neobično, po njegovim riječima, da potraga potraje neko vrijeme, te to nije pokazatelj da išta radimo drugačije nego naprednije zemlje. Objasnio je da prema uobičajenoj praksi tek kada zrakoplov bude pronađen istražitelji izlaze na teren kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi Index.

Kontaktirane zračne kontrole Slovenije i BiH

9.45 – U potrazi sad sudjeluje oko 400 ljudi, pretražuju između 20 i 30 kvadratnih kilometara područje sela Broćanac, javlja N1. Kontakirane su i zračne kontrole Slovenije i BiH, ali i dalje nisu ništa našli. U 12 sati očekuje se i dolazak ravnatelja Civilne zaštite, Damira Truta.

MUP se oglasio o potrazi

9.08 – Potraga za nestalim zrakoplovom Cessna, unatoč teškim vremenskim uvjetima, trajala je i ovu noć, a od jutra je intenzivirana te je uključeno preko 350 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite, policije, HGSS-a, vatrogasaca i lovaca. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite postavila je bazu operacija i komunikacijsko-zapovjedno vozilo, odakle Ravnateljstvo civilne zaštite koordinira operativnim snagama na terenu te pruža logističku potporu. U pretragu je uključeno 25 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite s dva drona i dva kvad vozila, stoji u objavi Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari