PRIJETI MU DO TRI GODINE ZATVORA

Galerija | Pogledajte kako privode muškarca koji je objavio rasističku snimku: ‘Je*** niger, vraćaj se u Indiju’

Zagrebačka policija pronašla je muškarca za kojim je tragala nakon što je na društvenoj mreži objavio snimku na kojoj rasistički vrijeđa dostavljača iz Indije. Riječ je o muškarcu starom 35 godina koji je pod nadzorom zagrebačke policije, izvijestili su u ponedjeljak poslijepodne.

Ranije je policija objavila da je utvrdila identitet te da traga za muškarcem čija bi se snimka mogla kvalificirati kao kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju. Za to nedjelo zakon predviđa zatvorsku kaznu do tri godine. U policiji navode da su odmah po saznanju o objavljenim snimkama, na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, započeli kriminalističko istraživanje s ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica i otkrivanja osobe sa snimke.

Operativnim radom vrlo brzo je utvrđen identitet muškaraca čija je snimka na kojoj vrijeđa dostavljača porijeklom iz Indije izazvala brojne negativne reakcije.

Autor snimke dostavljača na snimci pita otkuda je, a kada mu je odgovorio, uzvratio mu je: “Odlazi kući, ovo nije tvoja zemlja. Je*** niger, vraćaj se u Indiju”. Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter osudila je u ponedjeljak neprihvatljivu snimku s društvenih mreža na kojoj muškarac rasistički vrijeđa dostavljača iz Indije te pozvala javne osobe na osudu takvog čina kako bi potaknuli osobe sa sličnim iskustvom da to prijave.

“Neprihvatljivo postupanje prema bilo kome zbog njegove boje kože, nacionalnog podrijetla, vjere i drugih osobnih karakteristika zabranjeno je Ustavom, pravom EU-a, međunarodnim pravom na snazi i hrvatskim zakonima. Ponašanje muškarca u spomenutom videu sve je suprotno od toga”, priopćila je Šimonović Einwalter.

Pravobraniteljica će pratiti postupanje Državnog odvjetništva (DORH) i Ministarstva unutarnjih poslova koji su ovlašteni postupati u ovom slučaju. Pri tome, dodala je, na DORH-u je odluka o tome kako će kvalificirati incident – smatraju li ga kaznenim djelom govora mržnje, odnosno javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona. Pravobraniteljica je pozvala javne osobe da osude taj čin, ocijene ga neprihvatljivim i tako simbolički potaknu sve koji su imali ili bi mogli imati slično iskustvo da ga prijave, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari