BUDITE OPREZNI

Pogledajte ovo!! Prevare podignute na višu razinu! Mislio da je ulovio alat na 80% popusta a na kraju ostao bez 3.140 eura

Foto: Unsplash

Bez obzira  što su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima, izvijestila je policija.

Rapska policija je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela prijevare na štetu 51-godišnjeg hrvatskog državljanina.

“Oštećenik je u ponedjeljak 6. veljače putem društvene mreže stupio u kontakt s nepoznatom osobom radi kupnje kolica s alatom i dogovorio prodaju kolica za 250 eura što je cijena s popustom od 80%.

Nepoznata osoba je od oštećenika zatražila uplatu putem Internet bankarstva te broj bankovne kartice i mobitela. Putem mobilne aplikacije 51-godišnjak je zaprimio poveznicu te mu je rečeno da tim putem uplati traženi iznos što je i učinio. Nakon toga je nepoznata osoba kontaktirala oštećenika  te mu je rekla da mu je greškom naplaćen puni iznos za navedena kolica s alatom i da će dobiti  povrat novca.

Oštećenik je potom putem aplikacije bankarske ustanove dobio poruku za potvrdu transakcije što je i učinio misleći da se radi o povratu preplaćenog novca za naručenu robu. Nakon što je utvrdio je da je obavljena još jedna transakcija s njegovog računa i da je oštećen za oko 3140 eura, događaj je prijavio policiji.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Ovom prilikom iz policije ponovno upozoravaju građane da budu oprezni prilikom kupovine na internetu.

“Bez obzira  što su online ponude često vrlo povoljne, čuvajte se mogućih prijevara koje dolaze s njima. Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.”, dodaju iz policije.

Uz najčešće investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari