POJAČANI NADZOR U samo četiri sata policija zabilježila 89 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu

Između 13. i 19. ožujka na području zemalja Europske unije pa tako i na području cijele Republike Hrvatske prometna policija provodi pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

Sigurnosni pojas, kao i oprema za prijevoz djece u vozilima, jedan su od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima – tzv. „pasivna sigurnost“, radi čega je Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020. postavljen cilj uporabe sigurnosnog pojasa (vozači i putnici u vozilima) od oko 98 posto.

Stoga je u sklopu navedenih aktivnosti jučer od 7 do 11 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena akcija nadzora korištenja sigurnosnog pojasa.

Cilj akcije bio je kod vozača osvijesti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa te ih uputiti da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost korištenja pojasa kako bi se na taj način povećala sigurnost vozača i putnika te spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.

Pored toga, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je za povećanje sigurnosti djece u vozilima, a analize pokazuju da djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.

Jučer provedena akcija bila je usmjerena ne samo na vozače već i na sve putnike u vozilima, a početak akcije proveden je u blizini dječjih vrtića gdje je uz nadzor uporabe sigurnosnog pojasa nadziran prijevoz djece u dječjim sjedalicama.

Tijekom akcije zabilježeno je ukupno 89 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, od kojih 59 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na prednjim sjedalima, a 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na stražnjim sjedalima. Prema dobi osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas riječ je o 59 odraslih osoba te o 30 djece.

Pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa prometna policija će provoditi do kraja ovog tjedna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari