LAŽNA TVRDNJA

Policija istražuje kontroverznog imunologa! Srećko Sladoljev objavio grozan fake news i proširio paniku

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Glasina koju je Sladoljev brže-bolje prenio ubrzo je demantirana, a danas je zagrebačka policija potvrdila da provjerava dr. sc. Sladoljeva zbog ovog slučaja

Imunolog i bivši voditelj Odjela razvoja i istraživanja Imunološkog zavoda u Zagrebu, kojeg ovdašnji antivakseri smatraju jednim od svojih glavnih autoriteta, dr. sc. Srećko Sladoljev, prije nekoliko dana je na Facebooku objavio glasinu koju je navodno čuo od jedne prijateljice, da je poznati zagrebački ginekolog Mario Kerner preminuo od posljedica cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv COVID-19, piše Net.hr.

“Žao mi je. Da su mu posthumno napravili PCR, siguran sam da bi bio pozitivan. Tada bismo bili potpuno sigurni od čega je umro. Jedina sigurna dijagnoza je od Kovid-19”, napisao je Sladoljev u svojoj objavi koju je ubrzo podijelilo i nekoliko stotina njegovih pratitelja na društvenim mrežama.

Ne može kazneno odgovarati za širenje panike?

Glasina koju je Sladoljev brže-bolje prenio ubrzo je demantirana, jer je dr. Kerner preminuo prije nego što se cijepio. A danas je zagrebačka policija potvrdila da provjerava Sladoljeva zbog ovog slučaja.

“Policijska uprava zagrebačka ima saznanja o događaju koji navodite te poduzima potrebne provjere. Sukladno utvrđenom, odlučit će o daljnjim koracima iz nadležnosti policije”, odgovoreno je iz Ministarstva unutarnjih poslova za Index.

Jučer je, pak, odvjetnik Antonio Volarević objasnio za Index da Sladoljev ne može kazneno odgovarati za širenje lažnih vijesti, već samo prekršajno kažnjen iznosom do 800 kuna.

Izmišljanje i prenošenje lažnih vijesti je prekršaj

“Iz Kaznenog zakona je 2011. godine izbačeno kazneno djelo širenja lažnih vijesti i glasina koje uznemiravaju javnost, tako da ono više ne postoji u Kaznenom zakonu. Ovdje govorimo o prekršaju na kojeg se odnosi članak 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ovo nije slučaj da se alarmiraju službe pa se ne može ni postupati prema Kaznenom zakonu”, pojasnio je odvjetnik Volarević.

U Ministarstvu pravosuđa nisu, pak, željeli komentirati konkretan Sladoljevljev slučaj, već su Indexu odgovorili načelnim stavom: “Izmišljanje ili širenje lažnih vijesti kojom se remeti mir i spokojstvo građana je u sferi prekršajne odgovornosti, odnosno kažnjivo je kao prekršaj kroz Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji Zakon je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.” (Danas.hr/Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari