BILO JE I DRUGIH PREKRŠAJA

Policija na cestama u PGŽ u četiri sata uhvatila brojne vozače i putnike u dva po život najopasnija prekršaja

Ilustracija. Riportal

Tijekom četiri sata utvrđena su 64 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 17 prekršaja korištenja mobitela, stoji u izviješću policije.

Tijekom jednog dana, u vremenu od 9 do 13 sati, prometna policija je na području Policijske uprave primorsko-goranske pojačano postupala prema sudionicima u prometu koji ne poštuju zakonske odredbe  korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela tijekom vožnje.

U navedenom vremenu zabilježeno je 109 prometnih prekršaja, od čega 64 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu i 17 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Od sveukupno kontroliranih 168 vozila, u prekršaju nekorištenja sigurnosnog pojasa zatečena su 53 vozača osobnih vozila i 11 vozača teretnih vozila.

Što se tiče korištenja mobitela, ovaj je prekršaj zabilježen  kod 14 vozača osobnog vozila i tri vozača teretnih vozila.

Inače, u četiri sata pojačanog nadzora, uz spomenute prekršaje zabilježeno je i sedam prekršaja prekoračenja brzine, pet prekršaja vožnje bez upaljenih svjetala na vozilu, po dva prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i nepropisnog pretjecanja i obilaženja, jedan prekršaj vožnje za vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom te još 11 drugih prometnih prekršaja.

Zbog počinjena navedenih prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, počinitelji su prekršajno sankcionirani.

Podsjećamo, sigurnosni pojas jedan je od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima, tzv. pasivna sigurnost.  Stoga postupanje policije  ima za cilj  upozoriti i osvijestiti vozače koji sjedaju u vozila i sudjeluju u prometu da obvezno koriste sigurnosni pojas, upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost korištenja pojasa kako bi se na taj način povećala sigurnost vozača i putnika te spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju nastanka prometne nesreće.

Isto tako, unatoč zakonskim odredbama i znanju vozača da se korištenjem  mobitela u vožnji  smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.  Radi toga se ovakvim preventivno-represivnim postupanjima policije, iznova nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo  ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.

Stoga i ovom prilikom sve sudionike u prometu pozivamo na odgovorno ponašanje, a prometna policija će i nadalje postupati preventivno, ali i poduzimati zakonom propisane mjere i radnje u cilju povećanja ukupnog stanja sigurnosti u prometu na cestama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari