POLICIJA POJAČANO „MOTRI“ MALOLJETNIKE U noćnom izlasku zatečeno devet osoba mlađih od 16 godina

Početkom školske godine policija pojačano provodi niz aktivnosti usmjerenih na sve dobne skupine, od najmlađih-prvašića pa sve do polaznika srednjih škola i drugih osoba mlađe životne dobi, javljaju iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Sve poduzete preventivno-represivne aktivnosti, kako priopćuju, imaju za cilj zaštititi mlade od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika koji dovode do neželjenih ponašanja i kažnjivih radnji. Provedbom ovih aktivnosti policija, uz ostale čimbenike koji se bave mladima, nastoji održati povoljno stanje sigurnosti, smanjiti mogućnost neprihvatljivog i rizičnog ponašanja djece i mladih te ih usmjeriti prema pozitivnim i društveno prihvatljivim vrijednostima.

Zakon se mora poštivati

Stoga su tijekom proteklog vikenda, od 4. do 6. rujna na cijelom području Policijske uprave primorsko-goranske provedene pojačane i ciljane aktivnosti radi prevencije, utvrđivanja, ali i sankcioniranja različitih neprihvatljivih ponašanja mladih, a koja su kao takva propisana nizom zakonskih propisa, kao što su: Obiteljski zakon, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, Zakon o trgovini, Zakon o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Zakon o igrama na sreću.

Tijekom ovog razdoblja u noćnom izlasku (od 23 do 5 sati ujutro), bez pratnje roditelja ili starije punoljetne osobe zatečeno je 9 osoba mlađih od 16 godina, i to 5 dječaka i 4 djevojčice.

U konzumiranju alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima u Rijeci te na području otoka Raba zatečeno je sedam maloljetnih osoba, šest dječaka i jedna djevojčica. Zbog ovih prekršaja policija je sukladno odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti podnijela optužne prijedloge protiv djelatnika i odgovornih osoba ovih ugostiteljskih objekata.

Na javnim mjestima u konzumiranju alkoholnih pića zatečeno je šest maloljetnih osoba te 17 mlađih punoljetnika (osobe starosti od 18. do 21. godine života), koje su na ovaj način počinile prekršaj iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Riječ je o 17 dječaka/mladića i 6 djevojčica/djevojaka, zatečenih na području Rijeke, otoka Krka, Opatije i Crikvenice, a u jednom od ovih slučajeva u prekršaju iz istog Zakona zatečena je 19-godišnjakinja, koja je maloljetnim osobama dala pivo.

Pored navedenog, policija je kod četiri mlađa punoljetnika na području Rijeke, Delnica i Krka zabilježila i prekršaje iz Zakona o suzbijanju zlouporaba droga.

Policija apelira na mlade da paze na sebe

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske i u narednom razdoblju će provoditi pojačane preventivno-represivne aktivnosti, posebice na onim mjestima gdje je dosad zabilježeno više prekršaja i neprihvatljivih, odnosno kažnjivih ponašanja mladih.

Policija stoga apelira na sve mlađe osobe da svojim ponašanjem ne ugrožavaju sebe, druge osobe ili imovinu te da poštuju zakonske propise. Ujedno, policija apelira i na sve zaposlenike ugostiteljskih objekata, kioska, trgovina i kladionica da se pridržavaju propisa kojima je regulirano pružanje, odnosno zabranjeno pružanje usluga mlađim osobama, primjerice prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda, omogućavanje klađenja i slično.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari