AKCIJA POLICIJE

Policija provela ROADPOL-ovu akciju nadzora u prometu; Evo koliko prekršaja je zabilježeno

12.02.2020., Sibenik - Na podrucju drzava Europske unije, sukladno aktivnostima organizacije ROADPOL provodi se policijska akcija usmjerena na nadzor teretnih vozila i autobusa.rPhoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zahvaljujemo građanima na prijedlozima lokacija nadzora jer su time pomogli uspješnosti akcije i ostvarenju sigurnijeg stanja u prometu, izvijestila je policija.

Tijekom proteklog tjedna od 17. do 23. lipnja na području Hrvatske, kao i cijele Europske unije, provedena je ROADPOL-ova operativna akcija pojačanog nadzora u prometu “Akohol i droga”.

Policija je na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske u tjedan dana sveukupno kontrolirala 466 vozača te pritom zabilježila 25 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i tri prekršaja vožnje pod utjecajem droga.

Također su i izrečene 23 mjere opreza zabrane upravljanja vozilom, odnosno privremeno oduzimanje vozačke dozvole na 12 sati.

Rekorder tjedne akcije je 44-godišnji hrvatski državljanin kojega je policijska ophodnja zaustavila u utorak, 18. lipnja oko 16.30 sati na ŽC 5034 na području Vrbovskog dok je upravljao teretnim vozilom, zagrebačkih registracijskih oznaka. Alkotestiranjem mu je izmjerena koncentraciju alkohola od 2,69 promila.

Zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja i ugrožavati sigurnost prometa na cestama, odmah je izdvojen iz prometa te priveden na postupanje u službene prostorije policije.

U prekršajnom postupku protiv 44-godišnjaka je podnesen optužni prijedlog kojim mu je predložena novčana kazna od 2650 eura i izricanje zabrane upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od 12 mjeseci. Dan kasnije, 19. lipnja, je i doveden prekršajnom sudcu nadležnog Općinskog suda u Rijeci koji će po završetku postupanja protiv 44-godišnjaka donijeti pravomoćnu presudu s izrečenom kaznom.

Inače, u sklopu tjedne Akcije je provedena i ciljana preventivno-represivna 24-satna akcija nadzora alkohola i droga u prometu od 7 sati u petak, 21. lipnja do 7 sati 22. lipnja. U navedena 24-sata kontrolirano je 148 vozača od kojih su šestorica zatečena pod utjecajem alkohola, a jedan pod utjecajem droga.

Tijekom 24 sata je i privremeno oduzeto sedam vozačkih dozvola.

Svi zatečeni vozači u prekršaju su sankcionirani temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Napominjemo da je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak prekršaj, a novčane kazne ovise o izmjerenoj koncentraciji i u rasponu su od 90 do 2650 eura, a za koncentraciju alkohola iznad 1,5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Građani su i ovaj put sudjelovali u akciji svojim prijedlozima lokacija nadzora na čemu im zahvaljujemo jer su pomogli kako uspješnosti akcije, tako i ostvarenju sigurnijeg stanja u prometu za sve sudionike.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari