Ilustracija: Riportal

Proteklog vikenda na području Rijeke i riječkog prstena evidentirano je desetak provala u kuće i stanove

Provaljeno je u kuće u Dramlju, Jadranovu, Matuljima i Viškovu dok su u Kostreni te na Belvederu, Krnjevu i u središtu Rijeke provale zabilježene u stanovima.

Na gotovo svim lokacijama su otuđeni novac i nakit u vrijednosti najmanje 160 000 kuna!

Iz Policijske uprave pri morsko-goranske podsjećaju kako u vrijeme turističke sezone i godišnjih odmora mnogi građani napuštaju svoje kuće i stanove na duže vrijeme, a nerijetko i bez nadzora što dovodi i do povećanog broja počinjenja kaznenih djela teške krađe provaljivanjem.

Neki od njih se povratkom doma iznenade kada shvate da su im ukradeni novac, nakit, umjetnine i druge vrijednosti. Kako bi se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim, građanima iz policije savjetuju sljedeće:

• Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
• Ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
• Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
• Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu
• Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni
• Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni
• Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
• Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
• Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
• Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti
• Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete

Iz policije apeliraju na građane koji žive u stambenim zgradama da ne otvaraju ulazna vrata zgrade nepoznatim osobama bez prethodne provjere.

Napominju k tome da je za kvalitetniju zaštitu moguće i tehnički se opremiti ugradnjom dostupnih sigurnosno-tehničkih elemenata (protuprovalne brave, sefovi, neprobojna stakla, zaštitne folije, specijalne ograde, brave sa šiframa, razne barijere, video nadzor, protuprepadni sustavi….)

Sigurnost vas i vaše obitelji je najvažnija, stoga više informacija o načinima prevencije može se dobiti i u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta za područje grada Rijeke u ulici Dolac svakim radnim danom, a gdje se može izravno i upoznati s izloženim navedenim sredstvima, odnosno, putem poziva na broj 192!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari