Policija vozaču kamiona oduzela mobitel: Otkriveno koga je zvao pet minuta nakon nesreće

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Policija će u suradnji s teleoperaterima pokušati ustanoviti je li vozač možda u trenutku nesreće tipkao SMS poruku, koristio se internetom ili pregledavao neke sadržaje na mobitelu

Po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Sisku određeno je toksikološko vještačenje krvi izuzeto od 59-godišnjeg vozača kamiona koji je u petak ujutro na odmorištu Novska usmrtio dvije djevojčice i teško ozlijedio dvije mlađe žene. Alkotestom je ustanovljeno da vozač nije bio pod utjecajem alkohola.

U petak je uhićen, a tijekom subotnjeg popodneva predan je pritvorskom nadzorniku.

Uz kaznenu prijavu, ne za nehajno, nego za namjerno izazivanje prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, odveden je na ispitivanje u tužiteljstvo.

Zapriječena kazna za to djelo je od tri do 15 godina zatvora. U večernjim satima sudac istrage Županijskog suda prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva te je osumnjičenom vozaču odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Policija je već na mjestu nesreće od vozača oduzela mobitel i ustanovila da je razgovarao sat vremena prije nesreće, a pet minuta nakon stravične nesreće zvao je svog poslodavca, piše Jutarnji list  koji je ekskluzivno donio i animiranu rekonstrukciju tragičnog događaja.

Policija će u suradnji s teleoperaterima pokušati ustanoviti je li vozač možda u trenutku nesreće tipkao SMS poruku, koristio internet ili pregledavao neke sadržaje na mobitelu.

Jer, nitko od prometnih stručnjaka ne može objasniti zašto vozač s 30-godišnjim iskustvom i u trenutku kad je vidio da će udariti u vozila nije ništa poduzeo da spriječi nalet na skupinu ljudi, među kojima su bili osmoškolci na odmorištu.

Sa svojim tegljačem, 59-godišnji vozač uletio je u odmorište. Prvo je udario u teretni auto, naletio na dvije djevojke koje je udarac odbacio na asfalt. Nastavio se kretati i pokosio dvije djevojčice koje su umrle na licu mjesta. Na kraju je tegljač udario u parkirani osobni automobil i sletio na travu gdje se napokon zaustavIo.

Pregledom digitalnog tahografa ustanovljeno je da od trenutka kad je krenuo s odmorišta kod Županje, gdje se odmarao nakon što je krenuo prema Zagrebu iz Beograda, u kojem je utovario građevinsko ljepilo u vrećama, prevalio 140 kilometra i stalno je vozio brzinom od 90 kilometara na sat, sve do trenutka udara u auto zagrebačkih oznaka.

To upućuje da se vozač koristio tempomatom jer bi bi bilo gotovo nemoguće  “ručno” toliko ravnomjerno držati brzinu.

Nakon strašne nesreće nagađalo se kako su mu možda otkazale kočnice ili se zaglavio tempomat, no u kutinskoj Stanici za tehnički pregled uz prisutnost vještaka MUP-ova Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja kao i tijekom pokusne vožnje, pokazalo se kako su kočnice, tempomat, svi vitalni dijelovi kamiona MAN bili ispravni. Nisu radila samo svjetla koja su uništena u strašnom sudaru.

U razgovoru s policijom vozač je rekao da je skrenuo kako bi natočio gorivo.
Vijesti.hr

Povezani VIDEO: