ISTRAGA TRAJE

Policijski načelnik seksualno uzmeniravao mlade policajke; Nije smijenjen s pozicije

Photo: Ilustracija/Marijan Susenj/PIXSELL

Matko Klarić, načelnik postaje granične policije Gruda u općini Konavle seksualno je uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, no usprkos tome nije smijenjen, piše Index.

MUP je, odgovarajući na službeni upit Indexa, potvrdio kako je riječ o utemeljenim navodima o neprimjerenom ponašanju načelnika Klarića te da se protiv njega još od studenog prošle godine vodi disciplinski postupak, a da je prije tjedan dana o svemu obaviješten i DORH.

Na poziciju načelnika došao je s 38 godina, a u to vrijeme je već imao 20 godina radnog staža kao policijski službenik. U ožujku prošle godine raspisao je bizaran oglas za posao u kojem je riječ “djevojke” bila napisana podebljanim slovima, prenose Vijesti.hr

“Mole se zainteresirane djevojke, policijske službenice PGP Gruda raspoređene na graničnoj kontroli koje bi htjele raditi u postaji na katu poslove pošte, rasporeda i slično, da se jave načelniku PGP Gruda, g. Matku Klariću na razgovor. Mogućnost dogovora o načinu rada i vikendom, a ne samo tjedno od 08 do 16 sati”, pisalo je u toj obavijesti koja je stajala u prostorijama postaje Gruda.

Djelatnici postaje su za Index ispričali svoja iskustva s načelnikom.

“Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave. Pojedine kolegice je pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu van posla”, ispričali su djelatnici koji su htjeli ostati anonimni.

Tu je i pitanje diskriminacije na radnom mjestu, konkrento odnos prema ženama vezano za preraspodjelu na nova radna mjesta, o čemu govori pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

“Među kolegicama sada vlada veliki strah od daljnjeg seksualnog uznemiravanja. Zamislite kakav je osjećaj kad vam u kontrolu dođe načelnik koji vas je seksualno uznemiravao i kojeg ste prijavili, kad vam taj načelnik odobrava godišnje odmore i slobodne dane, kad vam taj načelnik daje godišnju ocjenu o radu”, govori pravobraniteljica.

Iako iz MUP-a navode da je zbog slučaja formiran stručni tim koji razmatra prijave, to ne rješava svakodnevni problem za mlade policajke koje i dalje rade pod osobom koja ih uznemirava, zasad bez sankcija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari