Potvrđene optužnice Modriću i Lovrenu – kako će se presuda Mamiću odraziti na njih?

Idi na originalni članak
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Četvorka za koju se sumnjalo da je izvukla 116 milijuna kuna iz GNK Dinama kriva je, a mi smo analizirali koje su opcije na stolu za Zdravka Mamića

Oglas

Zdravko Mamić osuđen je na 6 i pol godina zatvora i mora vratiti 52 milijuna kuna. Nepravomoćna je to presuda osječkog Županijskog suda, koji je točno u podne krivima proglasio i njegova brata Zorana Mamića, Damira Vrbanovića te poreznika Milana Pernara.

Nitko od optuženih nije se pojavio na izricanju presude za višemilijunsku aferu izvlačenja novca iz nogometnog kluba Dinamo, u kojoj je oštećena i država. Zdravku Mamiću određen je i istražni zatvor do pravomoćnosti današnje presude, koju je dočekao u BiH. Zato je izdan nalog za njegovim uhićenjem.

Četvorka za koju se sumnjalo da je izvukla 116 milijuna kuna iz GNK Dinama kriva je – odlučilo je u srijedu u prijepodnevnim satima tročlano sudsko vijeće.

Tvrde, poreznik Pernar zlouporabio je svoj položaj i ovlast, jer je Zoranu Mamiću umanjio porezni dug. Dejan Lovren i Luka Modrić nisu imali pravo na podjelu transfernog obeštećenja jer su ugovori bili antidatirani. Na raspravama je, dodaju, dokazano da su izvlačili novce iz Dinama i tako napravili štetu.

“Što se tiče istražnog zatvora, budući da je protiv drugookrivljenika određena presuda duža od 5 godina, određen mu je istražni zatvor”, rekao je jutros predsjednik Sudskog vijeća Darko Krušlin.

Zdravku Mamiću bit će zaplijenjen i novac s nekoliko računa iz banaka. Kao i od njegove obitelji. Oduzet će im se kuce. Stanovi. Zemljišta… Sve nakon pravomoćnosti presude. Njegov odvjetnik nezadovoljan je izrečenim.

“Moje mišljenje je da ova presuda ne samo da nije pravična, nije pravedna, nego je i nezakonita”, rekao je Veljko Miljević.

Miljević poručuje kako je Mamić još prije dva dana govorio o utjecajima USKOK-a na suce te da u ovom predmetu nije zabilježena nikakva steta.

“Ukoliko nema oštećenika, a ovdje nema, onda nema štete, nema ni kaznenog djela. Zanima me koje će to sudske instance izbjeći ova dva instituta kao što je to izbjegnuto ovdje i o tome u obrazloženju nije bilo ni riječi”, dodao je Miljević.

To što se njegov klijent kao i ostali danas nisu pojavili, objašnjava ovako:

“Da je bilo po mom naputku i mojim savjetima, neki događaji se i u recentnoj prošlosti ne bi odvijali, a za koje smatram da su Zdravku Mamiću nanijeli vise štete nego koristi. Ali budući da je on predosjećao, da ne kažem znao šta će se to ovdje danas desiti – onda on danas nije tu. Po mom savjetu bi bio tu”, prokomentirao je.

USKOK pak smatra da su kazne preblage, ali su zadovoljni osuđujućim dijelom presude.

“Mamićevo neprisustvovanje sudskoj presudi može se protumačiti isključivo time da nije imao hrabrosti suočiti se s odlukom suda”, rekao je zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković.

USKOK se nije želio puno osvrtati na kritike Mamićevog odvjetnika da su slučaj vodili neovlašteni tužitelji.

“Čujte, gospodin Miljević takve primjedbe stavlja u čitavom nizu predmeta i koliko mi je poznato, niti jednom do sad u tom pitanju nije uspio. Dapače, postoje sudske odluke koje govore suprotno od stava gospodina Miljevića”, rekao je Tonči Petković, drugi zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Kako će se ova presuda odraziti na slučaj Luke Modrića i Dejana Lovrena, tek ćemo vidjeti, s obzirom da su i te dvije točke optužnice potvrđene.

Naša reporterka Ivana Ivanda Rožić pozabavila se opcijama koje su Mamiću na raspolaganju nakon sudske presude.

“Naše pravosuđe teško može do Mamića pošto je u BiH. Kako nije pronađen na adresi na kojoj je prijavljen, prvo je izdana domaća tjeralica za Mamića, uskoro se očekuje i raspisivanje međunarodne tjeralice sukladno uobičajenoj proceduri, a nakon toga vjerojatno dolazi i europski uhidbeni nalog. Čim u BiH stigne međunarodna tjeralica, oni će ga morati uhititi i utvrditi postoje li uvjeti za njegovim izručenjem. Očekuje se da će on kazati da ima dvojno državljanstvo, što bi moglo otežati proceduru jer BiH ne izručuje svoje državljane, unatoč ugovoru koji ima s Hrvatskom iz 2014. godine. Ono što RH eventualno može, jest da zamoli BiH da se izdržavanje kazne održi u BiH, no do pravomoćne presude vjerojatno neće doći brzo. Mamić može biti u BiH godinu i pol dana, može putovati jedino u zemlje s kojima RH nema ugovor o izručenju među kojima Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.”

Brojni svjetski mediji prenijeli su vijest o osuđujućoj presudi Zdravku Mamiću na Županijskom sudu u Osijeku. Mamić je osuđen na šest i pol godina zatvora što nije prošlo bez odjeka.

“Šef hrvatskog nogometa dobio zatvorsku kaznu, a uoči izricanja presude pobjegao je preko granice u Bosnu i Hercegovinu. U postupak su bili uključeni i neki bivši igrači Dinama, a hrvatski kapetan Luka Modrić optužen je za krivokletstvo”, piše BBC dodajući kako su “navijači Dinama godinama ukazivali na to da Mamić i njegovi suradnici koriste klub za osobno bogaćenje” uz zaključak:

“Za vrijeme utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na Europskom prvenstvu skandal je doveden na međunarodnu razinu kada su hrvatski navijači bacili baklje u teren.”

Slično izvještava i njemačka novinska agencija DPA.

“Mamić je nogometni mogul u Hrvatskoj i dan uoči izricanja presude otišao je u susjednu BiH. Što se tiče Modrića, on je pred sucima promijenio iskaz koji je dao u istrazi i u međuvremenu je optužen za krivokletstvo. Bude li osuđen za to, mogao bi dobiti pet godina zatvora.”

Presudu je komentirao i Reuters.

“Mamić i još trojica osuđeni su se izjasnili da nisu krivi i nijedan nije bio u sudnici za vrijeme čitanja optužnice.

BBC, Reuters i DPA neki su najpoznatijih koji donose vijest o presudi Mamiću. Brojni mediji u regiji također o tome javjalju poput talijanske ANSA-e, srpskih Tanjuga i Bete i brojnih drugih.

Ivana Ivanda Rožić

Exit mobile version