MAMIĆEVI MILIJUNI

Otkud Mamićevoj supruzi gotovo 45 milijuna kuna za podmirenje suprugova duga?

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nisu poznati detalji oko kredita koji je supruga podignula, no gotovo 45 milijuna kuna ne diže se samo tako lako

52 milijuna kuna, koliko je Zdravko Mamić uplatio u državni proračun na temelju pravomoćne presude, najveći je iznos koji je osuđenik ikada uplatio. Osim neslužbenih informacija da je riječ o kreditu koji je podignula njegova supruga Marina Mamić, o porijeklu novcu ne zna puno.

Predložio je što s novcem 

Jučer 44 i pol milijuna, ranije još 7 i pol i svoje novčane obveze prema državi Zdravko Mamić je potpuno ispunio.

”Zašto, pitate se? Zato što Zdravko Mamić nikad nije bio tu zbog novca. Ja sam tu zbog strasti i ljubavi, jer je to moj život. I zato što je to moj život, uskoro ću u reformi pravosuđa onemogućiti da se ovakva situacija ponovi”, priopćio je Mamić.

Više u VIDEOPRILOGU:

Tako je sve pojasnio na Facebooku, pa i predložio državi na što da potroši novac – 7 škola, bolnica ili pola stadiona. No, motiv zašto je Mamić sada uplatio novac, ipak je prije svega njegova obitelj.

”Da može doći do ovrhe, koja može prouzročiti kod njegove najuže obitelji, supruge, djece velike psihičke traume i sve što je s tim vezano komplikacije i zato je odlučio da će izmiriti taj dug”,  izjavio je odvjetnik Veljko Miljević.

Posao je obavila Mamićeva osoba od njegova najvećeg povjerenja supruga Marina. Upravo ona je osoba koju je često spominjao i u dokazivanju svoje nevinosti, žena koja o svemu sve zna.

”Moja supruga da da iskaz, ne zato što je moja supruga, nego zato što žena ima čudesne dokaze”, rekao je Mamić.

Odakle je novac, Mamić nije pojasnio. Nisu poznati detalji oko kredita koji je supruga podignula, no gotovo 45 milijuna kuna ne diže se samo tako lako.

”Pitanje je iz kojeg izvora se to otplaćuje. kredit može biti i lombardni, da netko tko ima novca položi i iz toga formira kreditnu partiju, koja se koristi za vraćanje. Netko se pita zašto bi netko uzimao kredit kad već ima, netko možda želi da sačuva koristi ne znam u konkretnom slučaju”, izjavio je Hrvoje Serdarušić, financijski stručnjak.

Kako banke imaju vrlo stroge kontrole da se ne radi o prljavom novcu, dizanjem kredita očito se izbjeglo i pitanje porijekla novca.

U Državnom odvjetništvu su rekli da neće provjeravati, a u Poreznoj upravi kažu da se porijeklo novca u ovakvim slučajevima obavlja kontinuirano kao i u odnosu na sve porezne obveznike. Nije poznato, koliko dugo i na temelju čega će se otplaćivati kredit.

”Ako uzimate kredit na 15 godina od 45 milijuna kuna, onda je samo glavnica 3 milijuna kuna godišnje”, rekao je Serdarušić.

U svakom slučaju Zdravko Mamić postavio je rekord jer prema podacima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine najveći iznos do sada uplaćen je 10 milijuna kuna, najmanji 1 kuna.  A sveukupno u državni proračun, od sudski oduzetih 421 milijun kuna, uplaćeno je nešto više od 54 milijuna kuna.

Što je Mamić sam gotovo premašio.

”Moj brat i ja u presudi nismo presuđeni za utaju poreza i to je važno, državni proračun nije oštećen niti za jednu kunu”, kazao je Mamić.

Prema presudi nije oštetio državu, već Dinamo, no u klubu to nisu prihvatili, pa novac nisu ni dobili.

Andrijana Čičak Božić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari