BUDITE ORPEZNI

Predstavio se kao ravnatelj policije pa muškarca prevario za više desetaka tisuća kuna

Foto: Ilustracija (Patrik Macek/Pixsell)

Kaznenim djelom je oštećen 44-godišnji hrvatski državljanin, stoji u priopćenju policije.

Policija je zaprimila kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela računalne prijevare na štetu 44-godišnjeg hrvatskog državljanina.

Oštećenik je putem elektroničke pošte s adrese ravnateljpolicije2022@gmail.com zaprimio poruku kojim je lažno optužen da se protiv njega vodi sudski postupak zbog kibernetičkog kriminala te je traženo da uplati kaznu iznosu od oko 28200 kuna kako bi se okončao sudski postupak pored sudom u Zagrebu. Oštećeni je uplatio traženi iznos novca te je potom shvatio da je prevaren i navedeni događaj je prijavio policiji.

Obavještavamo građane kako se radi o tzv. „phishing“ kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati.

S obzirom da u posljednje vrijeme građani zaprimaju slične lažne poruke putem elektroničke pošte pozivamo građane na oprez, kao i na maksimalni oprez općenito pri poslovanju putem interneta.

S ciljem sprječavanja ove vrste kriminaliteta, u nastavku dostavljamo informacije o  navedenim prijevarama i kako ih izbjeći:

https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari