RANJENI POLICAJAC

PREMIJER NAKON PUCNJAVE: ‘Ovo je pokušaj teškog ubojstva, policija istražuje motive!’

Foto: Printscreen Vijesti.hr

Obratio se i ministar Božinović koji je rekao: “Ovakve situacije mogoće je izbjeći jedino ako se sve zatvori”.

U pucnjavi na zagrebačkom Trgu sv. Marka u ponedjeljak ujutro oko osam sati ozlijeđen je 31-godišnji policajac. Policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo, a policajci još utvrđuju sve okolnosti događaja.

Premijer Andrej Plenković kometirao je cijeli slučaj.

“Riječ je o pokušaju ubojstva te će policija poduzeti sve radnje da vidi kako se to dogodilo te koji su motivi. Ranjenom policajcu želimo brz oporavak. Od događaja od prije mjesec dana, policija je povećala kontrole na Markovu trgu. Mi imamo kulturu otvorenosti na Markovu trgu, koji je dostupan svima”, kazao je premijer.

“Po trenutnom režimu ovdje su moguća i javna okupljanja, ali ovo nas sve skupa dovodi u jednu novu situaciju”, poručio je Plenković.

Na pitanje može li se Markov trg zaštititi premijer je rekao da se može.

“Ovo je vrlo kompleksno, da bi se sve zatvorilo moramo imati slobodne prometnice okolo da to omogućimo”, izjavio je.

Upitan je što bi bilo da se sve dogodilo u četvrtak u 10 sati kada je sve puno novinara, a premijer je izjavio: “To bi bilo jako loše, ali ne bih dovodio u vezu performans ovih koji imaju veliku plaću u Bruxellesu pa ovdje petkom iskracavaju lubenice s ovim događajem. Plenković je naglasio da će nakon ovoga pojačati mjere te nema nikakve dileme.

“Nema odgovornosti ministra Božinovića”, također je poručio premijer.

Obratio se i ministar Božinović koji je rekao: “Ovakve situacije mogoće je izbjeći jedino ako se sve zatvori”.

Božinović je dodao i kako bi sigurno bilo bolje da su ove institucije negdje drugo te dodao: “Nije lako preseliti ove institucije koje su tu duže od desetljeća”.

Na pitanje što su napravili po pitanju sigurnosti kaže da su sigurnosne službe razvile nekoliko scenarija te kako će se vidjeti što će se primijeniti.

“Onaj incident je vrlo ozbiljno shvaćen. Postoje tri elaborata”, izjavio je Božinović govoreći o Sinčićevom performansu nakon kojega je premijer naredio ministru da razmotri sigurnosna rješenja.

Na pitanje kako je moguće da nitko od policajaca nije vidio kako muškarac dolazi s puškom na trg odgovorio je: “To je gospođo draga jedno hipotetsko pitanje. Nemoguća je misija da se nekoga tko je odjeven na način na koji je moguće da nosi oružje ispod zaustavlja. Dodao je kako se čini sve da se donesu mjere koje će se koristiti.

“U Hrvatskoj je 20 tisuća policajaca i nemoguća je misija da se kontrolira svakoga tko bi mogao biti odjeven na način da bi mogao nositi oružje”, poručio je Božinović.