PRIZNAO PEDOFILIJU: Svećenik s Hvara optužen za seksualno zlostavljanje dvije maloljetne učenice

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell

U pismu koje je poslao obitelji djevojčice moli za oprosti i kaže da mu je strašno žao te mu nije jasno što ga je navelo na takvo postupanje

Don Mario Zelanović (72), župnik s Dola na Hvaru, osumnjičen je za dva kaznena djela bludne radnje i kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina, javljaju iz Općinskog državnog odvjetništva ne navodeći identitet osumnjičenog.

U njihovom priopćenju piše da “postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 21. travnja 2018. godine oko 19 sati u jednome mjestu na srednjodalmatinskom otoku, u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, svjestan da je žrtva mlađa od 18 i starija od 15 godina života i da mu je podložna kao vjeroučitelju, iskoristio njihovu osamljenost na satu vjeronauka te počinio spomenuto kazneno djelo”.

Pretpostavlja se da se cijeli incident odvio u župnoj dvorani kada je don Zelanović sjeo na klupu pored djevojčice i počeo ju milovati po tijelu za vrijeme večernje molitve, ali se ona uspjela otrgnuti i pobjeći, piše Slobodna Dalmacija.

Također postoji sumnja da je u rujnu 2017, godine “u nakani zadovoljenja svog spolnog nagona, na prijevaru, namamio žrtvu iako je bio svjestan da se radi o osobi mlađoj od 18 i starijoj od 15 godina života, i kao vjeroučitelj počinio spomenuto kazneno djelo”.

Prethodno se dogovorio s njezinom majkom da mu po njoj pošalje novac za školski izlet. Čim se djevojčica našla sama s njim u prostoriji, počeo ju milovati po tijelu. No, i ona je uspjela pobjeći.

Općinsko državno odvjetništvo smatra da je župnik “tijekom školske 2016./2017. godine za sada neutvrđeni broj puta, na štetu jedne učenice, svjestan da mu je ona podložna kao vjeroučitelju, u nakani zadovoljavanja svog spolnog nagona, počinio spomenuto drugo kazneno djelo”. U to vrijeme je predavao vjeronauk učenicima sedmog i osmog razreda te je prije samog početka sata milovao djevojčicu po tijelu ispred župne dvorane.

ODO je tražio određivanje istražnog zatvora zbog postojanja “osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenik ometati kazneni postupak utjecajem na žrtvu i svjedoke i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti isto ili istovrsno kazneno djelo”.

No, taj prijedlog je odbačen jer sudac istrage smatra kako postoji osnovana sumnja da je don Zelanović počinio ono za što ga se tereti te da postoje “zakonski razlozi za određivanjem istražnog zatvora, ali dodao da se ista svrha može ostvariti određivanjem mjera opreza protiv okrivljenika.

Župniku je zabranjeno približavanje maloljetnoj žrtvi kao i uspostavljanje i održavanje izravne ili neizravne veze s maloljetnom žrtvom. Također se mora jednom tjedno javiti načelniku policijske postaje.

Njegova obrana tvrdi da je iznimno narušenog zdravlja, da dosad nije bio u sukobu sa zakonom i da je zadnje djelo počinio prije mjesec dana pa je, da je htio, mogao utjecati na iskaz oštećene djevojke. Sve to uz njegovu stariju dob, utjecalo je ovakvu odluku suca.

Kako kaže njegova obrana, svećenik je svjestan svog propusta, a čak je poslao pisma obitelji djevojčice u kojima moli za oprost i govori da se pokajao i da mu je jako žao. Također je napisao da ne može sam sebi objasniti što ga je navelo na takvo postupanje čime je praktički priznao kazneno djelo, javlja Slobodna Dalmacija. 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari