JOSIP GRANIĆ

Pročelnik HGSS-a: ‘Helikopter je krenuo na Brač. Netko je naredio da se vrati, nitko ne zna zašto’

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica/Facebook

Helikopter je krenuo oko 10:30 sati, a oko 10:45 stigla je zapovijed da se vrati

Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja ispričao je kako je helikopter kojeg su tražili za unesrećene s Brača vraćen u bazu 15-ak minuta nakon polijetanja, prenosi Index.

Tko je dao tu naredbu i zašto – ne zna. Helikopter je krenuo oko 10:30 sati, a oko 10:45 stigla je zapovijed da se vrati.

“Tako nešto se nikad dosad nije dogodilo. Nečijom odlukom je taj helikopter vraćen nazad umjesto da pokupi unesrećene osobe kako bi one što prije stigle do bolnice”, kazao je.

Objasnio je da imaju dežurnu ekipu u Divuljama koja je odmah poletjela u koordinaciji s HRZ-om. “S nosilima i svime što im je potrebno za spašavanje krenuli su i na pola leta su opozvani nazad”, prepričava Granić.

To se, navodno, prvi put dogodilo – i nikome nije jasno zašto. Vatrogasci su na terenu čekali helikopter da se unesrećeni podignu košarom. “Na kraju su vatrogasci ozlijeđene morali nositi i voziti do helidroma gdje ih je pokupio helikopter i odvezao u bolnicu”, opisao je Granić.

Hitne službe pokušavaju shvatiti gdje je došlo do problema – “sustav jest velik, ali se tako nešto ne bi smjelo događati.”

Na pitanje s kim se komunicira u takvim slučajevima, te tko je mogao dati tu zapovijed rekao je – da ne zna. “HGSS je zatražio helikopter putem 112, koji bi trebao dalje koordinirati sve”, objašnjava.

“Zbog svega navedenog je helikopter s ozlijeđenima s Brača poletio tek u 12:30, a tada su ozlijeđeni već mogli biti u bolnici najmanje sat vremena”, zaključio je Granić.

Izvlačenje je trajalo oko pola sata, po vrlo teškom terenu, s velikim nagibom, rekli su vatrogasci koji su se obratili novinarima. Kazali su i da je GSS bio spreman ozlijeđene izvući helikopterom. Postavlja se pitanje – zašto nije?

“112 nije opozvao taj helikopter, kasnije je helikopter došao pokupiti unesrećene na ZL Brač. Ne znam tko je opozvao helikopter”, rekao je Srđan Kuščević iz Civilne zaštite Split, dodajući kako su u međuvremenu vatrogasci pronašli zrakoplov i da je kasnije organiziran medicinski prijevoz za unesrećene, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari