PROVALE U E-MAIL RAČUNE! Ne nasjedajte na „VRLO HITNO“ i ako mail dolazi od „rođenog brata“!

Policija je u posljednje vrijeme zaprimila prijave građana čije su račune elektroničke pošte kompromitirale nepoznate osobe i u njihovo ime slale poruke u kojima traže novac

Nepoznati počinitelj, na još do sada neutvrđen način, preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te postojećim kontaktima šalje poruke bez znanja stvarnog korisnika računa elektroničke pošte. Sadržaj poruke upućuje na to da se korisnik računa nalazi u inozemstvu te prijateljski traži novac kako bi pokrio troškove.

Ukoliko primatelj takve poruke nasjedne i odgovori pošiljatelju, slijedi dostavljanje broja računa i načina uplate novca.

U e-mail poruci naslovljenoj “Vrlo hitno” dolazi poruka ovakvog ili sličnog sadržaja:

“Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Ukrajinu, i moja torba, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 1.300 eura da pokrijem troškove. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako vi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!”

Primljena poruka sadrži niz jezičnih i gramatičkih grešaka pa već ta činjenica ukazuje na pokušaj prijevare.

Iz policije upozoravaju građane da ne nasjedaju na takve internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije kako ne bi postali žrtve kaznenog djela ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Ukoliko vas naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, ne uplaćujte novac i ne ustupajte podatke o svojim bankovnim računima i karticama drugim osobama prije nego pouzdano utvrdite o kome je riječ.

Najbolji način zaštite od ove vrste prijevare je neodgovaranje, odnosno ignoriranje te brisanje sumnjivih poruka. Uz to, iz policije savjetuju pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje šifre e.mail računa te redovito ažuriranje antivirusnih alata.

Najčeše se hakiraju Gmail računi

Prema dosadašnjim saznanjima, najčeše se hakiraju Gmail računi, a stvarnom korisniku hakiranog računa uglavnom je onemugućen daljnji pristup i korištenje računa.

Ako ste korisnik čiji je Gmail račun hakiran i ne možete pristupiti svojim podacima, kontaktima i e-mailovima, trebate Google-u prijaviti zlouporabu računa.

To je moguće učiniti s Google-ovih stranica za podršku korisnicima, zajedničkog naziva “Prijavite zloupotrebu i nazakonite aktivnosti” (Report abuse and illegal activity). Možete se poslužiti i postupkom pod nazivim “Popis za sigurnosnu provjeru usluge Gmail” (Gmail security check) kako biste provjerili je li vam račun siguran. Stranice su dostupne i na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Također, prilikom pristupanja elektronskoj pošti putem mobilnih telefona ne treba preuzimati aplikacije koje ne dolaze iz provjerenih izvora (ovisno o operativnom sustavu mobilnog uređaja).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari