NAIVNOST SE PLAĆA

Rabljani ‘nasjeli’ na prodaju skutera ‘s popustom od 80 posto’. Ostali su bez desetaka tisuća kuna!

Ilustracija
Rapska policija zaprimila je prijave dvojice hrvatskih državljana u dobi od 47 i 61 godine
Oni su proteklog tjedna oštećeni računalnim prijevarama za sveukupno više od 80.000 kuna.

Prema dosad utvrđenom, na jednoj od društvenih mreža pronašli su oglas tvrtke za prodaju električnog skutera s popustom od 80 posto. Nakon što su „tvrtku“ kontaktirali putem aplikacije za razmjenu poruka, povratno ih je nazvala nepoznata osoba kojoj su – ništa ne sumnjajući na njezino traženje – dostavili osobne podatke, kao i podatke o bankovnim  karticama, a uz to su dogovorili i plaćanje na rate.

“Unatoč dogovoru za plaćanje na rate te navodnom vraćanju razlike po odobrenju popusta, s računa im je naplaćen cjelokupni iznos vrijednosti električnog skutera. Uz to, ubrzo su zaprimili i obavijesti novčarskih ustanova da su njegovim karticama obavljene transakcije u iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna. Nakon toga ponovno su pokušali kontaktirati navodnu tvrtku, ali im više nitko nije odgovarao niti su mogli poslati poruke.”, izvijestili su iz policije.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom određenom vrstom proizvoda i slično. Posebno upozoravamo i savjetujemo pojačani oprez u slučaju neuobičajeno povoljnih ponuda i popusta.

Iz PU primorsko-goranske još jednom upozoravaju građane da  ni u kom slučaju bez detaljne provjere, ne daju ili šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Više informacija o raznim internetskim prijevarama možete saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456 .

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari