AKCIJA HRVATSKE I SAD-A

Razbijena grupa hakera koja je oglašavala zloglasni softver: Policija uhitila i Hrvata

Foto: pexels

Ovo je rezultat snažne suradnje Sjedinjenih Država s Hrvatskom i drugim globalnim partnerima. Hrvatski državljanin navodno je bio administrator web stranice

Savezne vlasti u Los Angelesu zaplijenile su internetsku domenu koja se koristila za prodaju računalnog zlonamjernog softvera (malware), a u sklopu akcije vlasti u Hrvatskoj u utorak su uhitile hrvatskog državljanina koji je navodno bio administrator web stranice, javlja Večernji list.

Kibernetički kriminalci koristili za softver za preuzimanje kontrole nad zaraženim računalima i krađu širokog spektra informacija, a prekršajnisudac Sjedinjenih Država 3. ožujka je odobrio nalog za zapljenu koji je izvršen u utorak.

Hrvatskog okrivljenika kazneno će goniti hrvatske vlasti, a osim ovog uhićenja, švicarska policija u toj je zemlji u utorak zaplijenila računalni poslužitelj na kojem se nalazi infrastruktura NetWire RAT, objavio je Ured državnog tužitelja iz Kalifornije.

Stranica www.worldwiredlabs.com nudila je NetWire trojanac za daljinski pristup (RAT). U pitanju je sofisticirani program koji je sposoban ciljati i zaraziti svako veće računalo ili operacijski sustav.

“RAT je vrsta zlonamjernog softvera koji omogućuje tajni nadzor, dopuštajući ‘stražnja vrata’ za administrativnu kontrolu i nesmetan i neovlašten daljinski pristup žrtvinom računalu, bez znanja ili dopuštenja žrtve”, navodi se u sudskim dokumentima podnesenim u Los Angelesu.

FBI je 2020. u Los Angelesu 2020. pokrenuo istragu protiv worldwidelabsa, jedinog poznatog online distributera NetWirea. Web stranica je NetWire reklamirala kao legitiman poslovni alat za održavanje računalne infrastrukture. Zapravo, riječ je o softveru koji se koristi u zlonamjerne svrhe.

Softver je oglašavan na hakerskim forumima, a brojne tvrtke za kibernetičku sigurnost i vladine agencije dokumentirale su primjere NetWirea RAT-a u koristi u kriminalnim aktivnostima.

“Ovo je rezultat snažne suradnje Sjedinjenih Država s Hrvatskom i drugim globalnim partnerima. Istragu u ovom slučaju je proveo ured FBI-a u Los Angelesu, Ministarstvo unutrašnjih poslova RH, Uprava kriminalističke policije, kantonalna policija u Zürichu u Švicarskoj, Europski centar za kibernetički kriminal Europola te australska federalna policija, naveli su iz Ureda američkog tužitelja.

Prikriveni istražitelji FBI-a otvorili su račun na web-mjestu, platili pretplatnički plan i “konstruirali prilagođenu instancu NetWire RAT-a pomoću alata Builder Tool”, prema izjavi pod prisegom u prilog nalogu za zapljenu, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari