NASJELA NA PRIČU

Riječanka (59) “vojniku u Siriji” uplatila tisuće kuna kako bi on s njom podijelio milijun dolara!?

Foto: Pixell

Još jedan lažni vojnik internet prijevarom oštetio žensku osobu! Podsjećamo građane da ne prihvaćaju virtualnu komunikaciju s osobama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a osobito ako vas te osobe traže da im uplatite novac iz bilo kojeg razloga

U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici I. policijske postaje Rijeka po prijavi 59-godišnje hrvatske državljanke za počinjenje kaznenog djela prijevare.

Riječ je o internet prijevari kojom je spomenuta 59-godišnjakinja materijalno oštećena za više od 15 tisuća kuna.

U dva navrata uplatila novac

“Naime, ona je tijekom prošlog mjeseca travnja putem jedne od društvenih mreža ostvarila virtualni kontakt s muškom osobom koja joj se predstavila kao vojnik u Siriji, a potom je na njegovu zamolbu/nagovor u dva navrata uplatila mu novac za preuzimanje navodnih paketa u Zagrebu u kojima je novac vrijednosti oko milijun dolara i koje će podijeliti kada on dođe u Hrvatsku!!! . Kada je „vojnik“ tražio i dodatne uplate puno veće vrijednosti, Riječanka je posumnjala u prijevaru i događaj prijavila policiji.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

“Budući da se vrlo često javljaju policiji oštećene osobe tzv. romantičnom prijevarom upozoravamo građane, osobito žene, da budu oprezne pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist te se služe raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i sl.

Policija upozorava

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.

Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Zapamtite, ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!”, poručili su iz policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari