Riječanka rodila s 15 godina, ocu djeteta će se suditi

Foto: Ilustracija

Muškarac je optužen za “teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta” jer je njegova mlada djevojka ostala trudna

Muškarcu iz Rijeke počinje suđenje jer je kao 29-godišnjak stupio u intenzivnu emotivnu vezu s djevojčicom koja je imala 14 godina i s kojom je imao i redovite spolne odnose, piše Novi list.

Djevojka je u dobi od 15 i pol godina rodila dijete. Kaznenim zakonom kriminaliziran je spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina, bez obzira na to, kako se to i naglašava u optužnici riječkog Županijskog državnog odvjetništva, “postoji li djetetova privola ili ne jer ono u toj dobi nije sposobno dati pristanak na spolni odnos”.

Muškarac je optužen za “teško kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta” jer je njegova mlada djevojka ostala trudna. Optuženom prijeti kazna od najmanje tri pa do 15 godina zatvora.

Djevojčica zatrudnjela s 14 godina

Optužnica protiv okrivljenog, sada 32-godišnjaka, potvrđena je na sjednici vijeća riječkog Županijskog suda. Inkriminirano je razdoblje od srpnja 2016. do kraja siječnja 2017. godine. Optuženi mladi muškarac, čovjek s radničkim zanimanjem, tereti se da je u to vrijeme održavao redovite spolne odnose sa svojom djevojkom, koja je tada bila u dobi od 14 i 15 godina, spavajući s njome u domu njenih roditelja, kao i u kući svoje obitelji.

Službena istraga o slučaju pokrenuta je u ljeto 2017. godine, nakon što je iz jedne pedijatrijske ordinacije u Primorsko-goranskoj županiji stigla obavijest da je potvrđena trudnoća maloljetnice, učenice osmog razreda osnovne škole koja treba roditi krajem rujna 2017. Mlada majka je rodila početkom listopada te godine i nakon toga je odlučila otići iz roditeljskog doma, otišla je živjeti kod oca djeteta.

Majka djevojčice se protivila, otac nije

Protiv oca djeteta, koji je i službeno priznao očinstvo, u međuvremenu je već otvorena istraga u kojoj je i pozvan na saslušanje na kojem se odlučio na obranu šutnjom, piše Novi list.

Tijekom istrage je, prije podizanja optužnice, saslušan niz svjedoka, uz ostalo i članovi dviju obitelji glavnih aktera slučaja, koji su imali različite poglede na vezu mladog muškarca i tada 14-godišnje djevojčice.

“Dugo se nisam mogla pomiriti s time da će mi kći postati tako mlada majka i da živi s čovjekom koji je dvostruko stariji od nje. No sada se tješim time da je kod njih sve u najboljem redu, da se vole i poštuju”, izjavila je, među ostalim, u svom svjedočenju majka djevojčice. Naglasila je da je ona bila protiv toga da joj kći bude u vezi s njime, zbog velike razlike u godinama, ali njen muž nije bio protiv.

Kći joj je rekla da ga voli. Njen dvostruko stariji dečko prespavao bi s njome u dnevnom boravku, a to se i ponovilo više puta. Poslije je svakodnevno pitala kćer ima li s njime spolne odnose, a ona je odgovarala da nema. To je negirao i njen dečko, koji je cijeli svoj godišnji odmor u 2016. godini spavao kod njih. Nakon što je počeo raditi, prespavao bi kod njih vikendom.

Baka zabranila dolazak muškarcu

Majka je ispričala da je kćerin dečko tako dolazio kod njih sve do kraja 2016. godine, kada mu je zabranila dolazak baka djevojčice, kao vlasnica kuće. Poslije toga je kći počela bježati u kuću dečka svakog vikenda i tamo bi prespavala.

U svibnju 2017. godine je tako utvrđeno da je trudna četiri i pol mjeseca, kada više nije mogla prekinuti trudnoću. Kći joj je tvrdila da nije znala da je trudna, da je redovito dobila menstruaciju unatrag šest mjeseci. Poslije nekoliko dana kći i njen dečko su joj rekli da su željeli dijete.

Otac maloljetnice je vijest o trudnoći komentirao riječima da je to normalno, dok su baka i djed te starija sestra bili šokirani, rekla je majka, dodajući da je kći, čim je završila osmi razred osnovne škole otišla živjeti kod oca djeteta, piše Novi list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari