JEDAN JOŠ U BIJEGU

‘Dijete mi spava’. – ‘Nema veze’. Ovo je trenutak kada su u Rijeci specijalci upali u kuću pljačkašu!

Riječka policija objavila video uhićenja pljačkaša kombija FINE u garaži ZTC-a

Otkriveni su počinitelji razbojništva iz 2022. godine. Obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu za počinjenje kaznenih djela razbojništva i pranje novca, a 49-godišnjak je i predan pritvorskom nadzorniku

Danas je u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci održana izvanredna konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati složenog kriminalističkog istraživanja kaznenog djela razbojništvo, a koje su počinili dvojica hrvatskih državljana.

Riječ je o osobama u dobi 48 i 49 godina koji su 29. studenoga 2022. godine u garaži trgovačkog centra u Rijeci, počinili razbojništvo nad vozačem-zaštitarom kombi vozila državne tvrtke (FINA) prilikom prijevoza dnevnog utrška novca.

Na Konferenciji su sudjelovali načelnik Sektora kriminalističke policije Robert Tomac i voditeljica Službe općeg kriminaliteta Blaženka Ćaćić koja je iznijela detalje provedbe istraživanja.

Ovo opširno i složeno istraživanje rezultat je višemjesečnog rada i provedenih izvida koje su proveli policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Službe općeg kriminaliteta u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci te otkrili dvojicu počinitelja, naglasila je voditeljica Ćaćić. U provedbi su pomogli i policijski službenici I. policijske postaje Rijeka te opatijske policije na čemu im se zahvalila.

Istaknula je kako je istraživanjem utvrđeno da su počinitelji isplanirali razbojništvo na način da su zaštitara, prije ulaska u kombi, uz prijetnju pištoljem zaustavili, razoružali i iz vozila uzeli novac u vrijednosti tadašnjih 5,9 milijuna kuna, odnosno 780 000 eura te pobjegli.

Vozilo kojim su se udaljili je također bilo otuđeno, a ukradenim novcem su kupovali nekretnine, vozila, kao i plaćali troškove hedonističkog stila života.

Provedenim pretragama stanova, prostorija i vozila tijekom istraživanja, kojima se osumnjičenici koriste na području PGŽ-a, pronađen je dio otuđenog novca, alat i razni drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela. Dio pronađenih predmeta je i izložen medijima.

Obojica osumnjičenika su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela razbojništva i pranje novca, a 49-godišnjak je i predan pritvorskom nadzorniku.

Trenutačno osumnjičeni 48-godišnjak nije dostupan hrvatskoj policiji, međutim, slijedi njegovo uhićenje na području Europske unije u suradnji s međunarodnim policijskim institucijama.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Robert Tomac u svom izlaganju je zahvalio sudionicima istraživanja na potpori, ŽDO i financijskim institucijama, kao i svim policijskim službenicima. Napomenuo je kako se ovaj događaj može gledati i kao izdvojeni slučaj razbojništva kojih je inače 2022. godine prema statističkim pokazateljima zabilježeno 27, dok je prošle 2023. godine bilo 51 kazneno djelo razbojništva.

Unatoč evidentiranom povećanju, riješenost kaznenih djela je oko 69 % čime se PU primorsko-goranska nalazi u samom vrhu na razini Hrvatske, ocijenio je Tomac.

Dodao je uz to da će se u nastavku ovog kriminalističkog istraživanja utvrditi i ostale relevantne činjenice, osobito vezane za protok novca, te provesti svi potrebni izvidi i mjere s ciljem okončanja istraživanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari