AKCIJA

Riječka policija pojačano nadzirala korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela u vožnji; Rezultati – porazni!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Sigurnosni pojas jedan je od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima, a korištenjem  mobitela smanjuje se mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te znatno povećava rizik  prometne nesreće

Dana 18. siječnja od 10 do 14 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je pojačano postupala prema sudionicima u prometu koji ne poštuju zakonske odredbe  korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela tijekom vožnje.

U navedenom vremenu zabilježen je 91 prometni prekršaj, od čega 54 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu i 13 prekršaja korištenja mobitela.

Od sveukupno kontroliranih 113 vozila, u prekršaju nekorištenja sigurnosnog pojasa zatečena su 43 vozača osobnih vozila i 11 vozača teretnih vozila.

Što se tiče korištenja mobitela, ovaj je prekršaj zabilježen  kod 12 vozača osobnog vozila i jednog vozača teretnog vozila.

VIDEO DANA:

U četiri sata pojačanog nadzora, uz spomenute prekršaje zabilježena su i dva prekršaja tehničke neispravnosti vozila, zatim prekršaj prekoračenje brzine u naseljenom mjestu, prekršaj nepropisnog pretjecanja i obilaženja  te još desetak drugih prometnih prekršaja.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama počinitelji prekršaja su prekršajno sankcionirani.

“Podsjećamo, sigurnosni pojas jedan je od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima, tzv. pasivna sigurnost.  Stoga postupanje policije  ima za cilj  upozoriti i osvijestiti vozače koji sjedaju u vozila i sudjeluju u prometu da obvezno koriste sigurnosni pojas, upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost korištenja pojasa kako bi se na taj način povećala sigurnost vozača i putnika te spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju nastanka prometne nesreće.

Isto tako, unatoč zakonskim odredbama i znanju vozača da se korištenjem  mobitela u vožnji  smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.

Radi toga se ovakvim preventivno-represivnim postupanjima policije, iznova nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo  ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.”, poručili su iz PU primorsko-goranske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views