Riječka policija u prekršaju uhvatila 23 pješaka i 42 vozača

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Pješaci su i dalje među najugroženijim sudionicima u prometu

Jučer, 21. studenoga između 10 i 14 sati na području nadležnosti Policijske uprave Primorsko-goranske održana je akcija usmjerena na zaštitu pješaka u prometu.

Provođenje akcije planirano je obzirom na izraženo stradavanje pješaka u prometnim nesrećama i posljedice koje pri tom nastaju, kao i na razdoblje kraćeg dnevnog svjetla i duže noći pri čemu je slabija vidljivost i uočavanje pješaka.

U četiri sata trajanja akcije sveukupno je zabilježeno 65 prekršaja, od kojih 23 prekršaja pješaka i 42 prekršaja vozača. Kod pješaka su utvrđeni prekršaji prelaska kolnika za vrijeme upaljenog crvenog svjetla – 13 prekršaja i prelaženje kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza – 10 prekršaja.

Najveći broj prekršaja kod vozača u odnosu na pješake, ukupno 14 prekršaja, odnosi se na nepoštivanja prednosti prolaska pješaka, a zabilježen je i jedan prekršaj ugrožavanja pješaka prilikom skretanja. U ovoj akciji je utvrđeno još 27 različitih prometnih prekršaja, koje su počinili vozači.

Podsjećamo, pješaci su i dalje među najugroženijim sudionicima u prometu. Tijekom deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je 109 prometnih nesreća naleta na pješaka, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 118 prometnih nesreća ove vrste. U istom razdoblju ove godine smrtno su stradala 4 (6 u deset mjeseci 2017.) pješaka, 29 (33) pješaka je teško ozlijeđeno, a 87 (84) pješaka je lakše ozlijeđeno.

Najčešće stradavaju pješaci starije životne dobi, nerijetko grubo kršeći prometne propise koji se odnose na ponašanje pješaka u prometu (prelazak na znak crvenog svjetla za pješake na semaforu, prelazak ceste na udaljenosti manjoj od 50 metara od obilježenog pješačkog prijelaza u naselju, prelazak ceste prije provjere da li je prelazak siguran i slično.).

Kada je riječ o greškama vozača zbog kojih stradavaju pješaci to su: nepropisna i neprilagođena brzina te nepoštivanje prednosti prolaska pješaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari