NE, NIJE ŠALA

Riječki policajci tražili kaznu za ženu koja je isprosila 5 kuna i 5 lipa; Sutkinja: ‘Vratite joj oduzete kovanice!’

Foto: Riportal

U optužnom prijedlogu pisalo je da je okrivljenica tražila milostinju od prolaznika i tako došla do spomenutog “plijena”. Ali, za prekršaj “odavanje prosjačenju” potrebno je da prekršitelj “učestalo ponavlja” prosjačenje

Policajci u Prvoj policijskoj postaji u Rijeci pisali su optužni prijedlog protiv 35-godišnje Zagrepčanke koju su zatekli “kako se odaje prosjačenju na način da od prolaznika traži milostinju u novcu i da je činjenjem navedenog prekršaja stekla 5,05 kuna”, javlja Večernji list.

Uzalud su pisali i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta – pet kuna i pet lipa, koje od prosinca 2020. policija čuva kao “corpus delicti”.

Sutkinja Općinskog suda u Rijeci Višnja Radović-Maričić oslobodila je ženu optužbe naredivši da joj se oduzete kovanice vrate. Ako se to ne učini u roku od jednog mjeseca od pravomoćnosti presude, onda će riječka policija taj iznos morati uplatiti u proračunska sredstva. Tako je po zakonu, radilo se o milijun kuna ili par kovanica.

Sutkinja se na prijedlog i uz sudjelovanje više sudske savjetnice-specijalistice Moire Gulja kao zapisničarke, pozvala na članak 161. stavak 6. Prekršajnog zakona u kojem je određeno da će sud ispitujući optužni prijedlog odmah donijeti presudu kojom se okrivljenik oslobađa optužbe nađe li da djelo koje se okrivljeniku stavlja na teret nije prekršaj. A to je u ovom slučaju i zaključila.

Jednokratni čin nije prekršaj

U optužnom prijedlogu pisalo je da je okrivljenica u 11 sati ispred Trgovačkog centra Plodina u Viškovu tražila milostinju od prolaznika i tako došla do spomenutog “plijena”. Ali, za prekršaj “odavanje prosjačenju” potrebno je da prekršitelj “učestalo ponavlja” prosjačenje, a jednokratnim činom ne čini prekršaj koji se sastoji od više radnji izvršenja koje treba dokazati da bi se moglo zaključiti da je riječ o odavanju prosjačenju. K tomu, sutkinja je 22. kolovoza od Ministarstva pravosuđa i uprave dobila potvrdu da okrivljenica ni prije, a ni nakon tog događaja nije prekršajno osuđivana.

Na koncu je morala napisati i zakonsko obrazloženje zašto je odlučila oduzeti novac vratiti okrivljenici koju je oslobodila optužbe. Troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava suda, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari