PRIPAZITE

Rijekom haraju džeparoši! U par dana ljudi pokradeni na ulici, u gradskom autobusu, na gradskoj tržnici…

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Otuđenjem novčanika oštećeni su hrvatski državljani u dobi od 55 do 82 godine, a sveukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima cijeni se na nekoliko tisuća kuna

Tijekom ovog tjedna policija je evidentirala četiri događaja krađe novčanika.

Većina ovih kaznenih djela počinjeno je u središtu Rijeke, a građanima su otuđeni novčanici na ulici, u gradskom autobusu te na gradskoj tržnici. U dva slučaja otuđeni su novčanici iz ruksaka koje su oštećeni nosili na leđima.

“U jednom slučaju, osim krađe novčanika, počinjeno je i kazneno djelo računalne prijevare. Naime, nepoznati počinitelj je na gradskoj tržnici u Rijeci iz torbice oštećene 82-godišnje hrvatske državljanke otuđio novčanik s dokumentima i na bankomatu bankovnom karticom podigao određeni novčani iznos.”, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Otuđenjem novčanika oštećeni su hrvatski državljani u dobi od 55 do 82 godine, a sveukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima cijeni se na nekoliko tisuća kuna.

VIDEO DANA:

Stoga, policija još jednom upozorava građane da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora te da na njih posebno paze na javnim mjestima.

Provjerite k tome jesu li vam osobne torbe zatvorene. Nikada ne nosite PIN brojeve uz bankovne ili kreditne kartice. Važno je paziti na novčanik koji se vadi na javnom mjestu, te ne nositi vrijednosti zajedno, već , primjerice, odvojiti novac i kartice od dokumenata. Također preporučamo:

– ne nosite sa sobom dokumente koji nisu potrebni,

– obratite pažnju da li vas netko prati jer džepari najprije biraju žrtvu,

– čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,

– novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice,

– torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,

– novčanik ne nosite u stražnjem džepu.

Ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192!

Napominjemo ne zaboravite pretražiti najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari